Timp preparare:
< 1h 30min
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Franceza

Bucataria franceza cere rafinament si rabdare daca vrei ca rezultatul final sa fie nota extravaganta a meniului tau. Combinatia, gatita la foc mic, va fi un succes. Portocalele zemose si acrisoare vor topi grasimea carnii de rata, transformind friptura intr-un fel usor, perfect chiar si pentru o cina tarzie

Metoda de preparare

Pieptul de rata se spala, se dezoseaza si se taie in doua. Cresteaza-l la suprafata pentru a lasa grasimea sa iasa mai usor. Condimenteaza-l cu sare si piper si pune-l la rece timp de 30 de minute.

Decojeste portocalele si taie coaja in felii foarte fine pe care le vei opari timp de un minut intr-o jumatate de cana de apa care da in clocot. Stoarce portocalele, strecoara sucul si fierbe-l intr-o tigaie, la foc mediu, pana cand scade la jumatate.

Adauga cojile oparite si ½ de cana de supa si fierbe in continuare pana cand sosul scade si devine gros.

Soteaza intr-o tigaie incinsa, fara ulei, pieptul de rata timp de 10 minute cu pielita in jos, intoarce-l, da focul mai tare si prajeste-l timp de 1-2 minute in grasimea care se scurge din carne.

Scurge grasimea din tigaie si adauga sosul pregatit anterior. Pune acum si zaharul, lichiorul de portocale si otetul balsamic si fierbe la foc mic pana cand se evapora alcoolul, amestecand continuu. Acum poti sa ajustezi consistenta sosului si sa il faci mai subtire adaugand 1-2 lingurite de apa.

Adauga untul rece peste toate ingredientele si amesteca in tigaie pana se topeste.

Ultima tusa de maestru bucatar o vei adauga la sfarsit cand poti sa mai adaugi piper dupa gust si poate cateva picaturi de otet balsamic.

Serveste pieptul de rata cald, in farfurii incalzite, adaugand deasupra lui cateva linguri de sos dulce acrisor de portocale.

Decoreaza cu rondele de portocale.