Timp preparare:
> 2h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Internationala
Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 180C. Unge si tapeteaza o tava 30x40cm.

Amesteca faina cu bicarbonatul, sarea, scortisoara si cuisoarele.

Bate cu un mixer 110g unt cu 200g zahar brun, adauga oul si incorporeaza-l. Apoi, in trei etape, alternand, ingredientele uscate si laptele batut.

Toarna aluatul in tava pregatita si coace-l 20 de minute. Lasa-l, apoi, sa se raceasca in tava si scoate-l pe blatul de lucru.

Intre timp, pregateste un sos caramel din:

  • 190g zahar tos
  • 60ml apa
  • 350ml smantana dulce pentru frisca
  • 1 lingurita scortisoara

Pune pe foc mare apa si zaharul, amestecand pana cand zaharul se dizolva. Lasa apoi sa fiarba, fara sa mai amesteci,  pana cand amestecul capata culoarea chihlimbarului (in jur de 5-6 minute).

Ia de pe foc si adauga incet si cu grija smantana. Pune oala inapoi pe foc mediu si fierbe 5-6 minute, pana cand sosul se ingroasa putin. Incorporeaza scortisoara si transfera caramelul intr-un bol.

Pregateste merele:

Topeste 55g unt intr-o tigaie. Pune jumatate din merele feliate si gateste-le timp de 4 minute pana cand se rumenesc. Adauga 50g zahar tos si 25g zahar brun si continua sa le gatesti timp de 6 minute pana cand merele se caramelizeaza si sunt foarte moi. Repeta operatiunea cu restul merelor.

Bate frisca si incepe sa asamblezi parfaitul.

Taie cu o forma pentru biscuiti 24 de cercuri din aluatul copt mai devreme.

Pune 1 lingura de sos in 12 pahare inalte si largi. Continua cu cate 2 linguri din amestecul de mere, 3 linguri de frisca si un disc de aluat. Continua in aceeasi ordine pana cand umpli paharele avand grija ca ultimul strat sa fie de frisca.

Pune paharele la frigider timp de cel putin 30 de minute. Serveste dupa ce le lasi la temperatura camerei alte 15 minute.

Sursa reteta si foto: www.foodandwine.com