Cea mai importanta regula este sa iti imparti energia pe care o primesti din mancare in mai multe portii mici. Asa ca, in locul a 3 mese mari pe zi, invata sa ai 4 pana la 6 mese mai mici. Astfel, iti obligi organismul sa incinga “motoarele” intreaga zi, adica sa primesti combustibil pentru a putea face fata stresului.

Nu e usor sa inveti sa mananci dimineata, sa iei gustarea de la ora 11 si pe cea de dupa-amiaza si sa te opresti din a devora toata tava cu friptura la cina, dar merita sa incerci macar o data sa schimbi rutina zilnica cu sfaturile propuse de revista Details.

Ora 6.00 – Prima bautura de dimineata nu e nici ceaiul, nici cafeaua. Incepe-ti ziua cu un pahar de apa, spune nutritionistul Cheryl Forberg, autorul cartii Flavor First, Cut Calories and Boost Flavor. De obicei, dupa somn organismul e deshidratat si asta te poate face sa te simti obosit, spune Forberg. 250ml de apa pot sa iti ridice energia si sa te ajute sa iti alegi micul dejun cu intelepciune pentru ca stomacul nu se va mai simti atat de gol.

Ora 8.00 – Nu sari peste micul dejun. E o regula pe care ai auzit-o deja de o mie de ori, dar noi ti-o mai spunem o data. Este cel mai sanatos mod de a-ti pune metabolismul in miscare, spune nutritionistul Keri Glassman, fondatorul Nutritious Life – un program care iti livreaza acasa mese sanatoase dupa diete personalizate. Keri propune la micul dejun un sandvis cu ou, cheddar, sunca slaba si paine integrala. Iti va pune nu numai metabolismul, ci si creierul in miscare pentru ca este bogat in proteine. O alta varianta ar fi un amestec de iaurt, nuci si afine.

Ora 11.00 - Gustarea de dimineata nu trebuie sa fie prea consistenta. Incearca un pumn de migdale crude si o banana, daca simti ca nivelul de energie a inceput sa scada. Bananele sunt o sursa buna de carbohidrati care iti dau energie si nu au foarte multe calorii. Migdalele sunt o sursa buna de grasimi mononesaturate (grasimile bune), sunt satioase si accelereaza metabolismul.

Ora 13.00 – A venit vremea pauzei de pranz. Aici trebuie sa iti concentrezi atentia pe proteine si carbohidrati, astfel incat nivelul de energie sa ramana la cote ridicate si in a doua parte a zilei. Poate nu ai prea multe optiuni la bufetul companiei sau la restaurantul din colt, dar cu siguranta vei gasi undeva sa comanzi un piept de pui la gratar, alaturi de o salata de rucola si avocado. Secretul este sa ceri portii mici sau medii. In niciun caz un mega meniu care sa te faca sa iti doresti un pui de somn in locul rapoartelor ce asteapta sa fie terminate.

Ora 16.00 - Abia ai ajuns acasa sau te pregatesti sa pleci de la birou. Abtine-te sa rontai covrigii colegului sau bomboana din sertar. Mai bine incearca un mar sau o felie de paine intergala cu humus.

Ora 18.00  – La aceasta ora ar fi sanatos sa iti mananci masa de seara. Prea tarziu inseamna ca vei avea un somn agitat, ceea ce nu te va ajuta sa iti mentii energia a doua zi. O masa nu prea consistenta cu proteine si vitamine iti va potoli foamea si nu te va lasa cu dureri de stomac. Incearca somon, carne de curcan sau pui, broccoli, spanac, legume la cuptor sau o salata cu de toate. Secretul e sa nu exagerezi.