Importam mult, la preturi convenabile, dar asta ne distruge sanatatea. Din nefericire pentru noi, consumatorii, puterea o detin producatorii. Iar acestia nu prea tin cont de altceva in afara de profit.

“Cele mai mari importuri sunt cele de carne din UE. Dar, majoritatea fermelor europene isi hranesc animalele de carne cu sroturi de soia modificata genetic - cel mai ieftin furaj - care vine din cele doua Americi. Pe langa acest import indirect, are si Romania importurile ei  masive de cereale si de asa-numitele "reziduuri alimentare" - care sunt de fapt furajele pentru animale - tot sroturi de soia modificata genetic, pentru hrana animalelor din fermele romanesti. Specialistii ne avertizeaza ca depindem in proportie de 90% de importurile de lapte.  In toate aceste cazuri, mancarea vine de la mii de kilometri departare, in transporturi transcontinentale”, ne-a explicat Anca Nastasi.
 
Acum, gasim absolut toata gama de fructe si legume, in orice sezon. Avocado, mango, ananas, toate fructele care ne fac cu ochiul de pe rafturile magazinelor, nu sunt nici pe departe ce ar trebui sa fie.

“Legumele vin din toate colturile lumii. Cum de ajung la noi atat de proaspete? Raspunsul il gasim chiar in magazine, e drept, doar in limba engleza si doar pe unele ladite cu fructe -putem descifra: tratat cu imazalil, orthofenilfenol, thiabendazol, difenil - dar autoritatile romane nu au considerat ca e necesar ca aceste mentiuni de pe lazile cu fructe sa fie traduse si pentru cumparatorii romani. Ce sunt aceste substante, cat sunt de sanatoase, veti vedea duminica, la ora 18:00, la "Romania, te iubesc!". E bine sa razi coaja de portocala pentru aroma, in prajituri, sau sa-ti tai o felie de lamaie in ceai? Cum ne putem feri de pesticide, ne invata medicul la "Romania, te iubesc!".”
 
“Laptele de tara nu rezista nici macar 8 ore daca incerci sa-l duci de la Covasna la Bucuresti. Laptele din magazine rezista in raft luni intregi pana sa fie cumparat”

"Noi cumparam cu inceredere din magazine, fara sa ne intrebam cine, unde si mai ales cum a facut mancarurile.  Hrana, ca orice alta marfa industriala - rezista in raft luni intregi pana sa fie cumparata, pentru politica de productie in masa, cu cost scazut si profit din volum - e lucrul ideal, insa pentru sanatatea noastra nu. Laptele de tara nu rezista nici macar 8 ore daca incerci sa-l duci de la Covasna la Bucuresti. Tocmai de aceea, fabricile il rasfierb - procedeul se numeste pompos - UHT, smantana este scoasa, si apoi dozata in lapte, in functie de nivelul exact de grasime dorit. Practic alimentul este descompus si apoi reconstruit in functie de nevoile de marketing, care se potrivesc din ce in ce mai putin cu nevoile noastre."

In numele profitului, ne punem sanatatea pe ultimul loc. Daca te intrebai de ce din ce in ce mai multi copii sufera de diabet, obezitate si autism, raspunsul sta chiar in farfurie.

“In goana sa dupa mult si ieftin, industria alimentara s-a intors impotriva noastra. Fermele uriase, in care stau inghesuite mii de animale,ne- au adus probleme noi care ne erau straine acum cateva zeci de ani. De exemplu, temuta aflatoxina cancerigena a ajuns in lapte din cauza furajelor industriale. Vedeti cum, la PRO TV, duminica. Deasemeni, temuta bacterie e-coli, care a declansat in Germania (2011) o epidemie in care au murit 53 de oameni, era inofensiva pe vremea cand vaca manca iarba si fan. Cercetatorii si medicii avertizea ca hrana industriala, plina de aditivi de sinteza, de pesticide si ingrasaminte, ieftina in magazin, ascunde niste costuri uriase - bolile moderne - care nu mai sunt ca cele vechi - care se tratau o vreme si se vindecau. Obezitatea de exemplu, sau diabetul - sunt afectiuni care trebuie tratate toata viata. La fel cancerul - care mai nou apare si la bebelusi, dereglarile hormonale la copii mici, epidemia de diabet in randul tinerilor, cazurile tot mai dese de autism, alergiile - iar unii cercetatori descopera legaturi nebanuite intre toate aceste boli moderne si hrana de azi.”
 
Duminica, la “Romania, te iubesc”, un reportaj pe care nu trebuie sa-l ratezi
 
Duminica va invit sa descoperiti nu doar o Romanie depasita de pericolele alimentare, ci un continent intreg aflat permanent in alerta. Pe acest site http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm, puteti chiar voi urmari ce alerte se dau in intreaga Europa, privind pericolele descoperite in mancarea care circula pe continent.
Vrem sa stim ce mancam si pentru asta intrebam duminica, la PRO TV, chiar autoritatile, cat din mancarea care se vinde in Romania este controlata. Autoritatile recunosc ca e practic imposibil sa verifici tot  si ca, la fel ca si medicul care a depus juramantul lui Hipocrate, acela de a nu face rau, toata piata se bazeaza pe buna credinta a industriasului alimentar, care nu pune profitul mai presus de sanatatea noastra. Duminica, la Romania te iubesc, producatorii ne povestesc ca exista si aditivi care nu apar pe eticheta. Iar cumparatorii descopera mai nou, in magazine, lactate care n-au producator, ci doar distribuitor. De ce vor vanzatorii sa pastreze secret numele si adresa producatorului? Dezlegam misterul la "Romania, te iubesc!"