In urma cu cateva zile am citit si noi niste statistici care ne-au dat de gandit. Romanii consuma anual 200 de kilograme de paine, 98 de kilograme de cartofi, 74 kilograme de legume, 8 de zahar si 18 de grasimi. Iar daca impartim totul pe zile, rezulta un consum de peste 3.000 de kilocalorii pe zi, cu mult peste doza recomandata de medici si nutritionisti.

Pentru o persoana mai mult sedentara nu ar fi nevoie de mai mult de 1.800 kcal, pentru cei activi moderat se poate ajunge la 2.000 kcal, iar pentru cei care fac efort fizic sustinut am putea merge pana la 2.250 kcal. Restul…ne duce incet, dar sigur, spre obezitate. Iar exemplele din datele Institutului National de Statistica se refera in principal la legume, fructe si carne, insa multa lume isi “condimenteaza” ziua cu sucuri, chipsuri sau dulciuri, de unde aduna alte calorii.

Daca sanatatea nu te sperie inca si singurul lucru de care tii cont in dieta este sa iti numeri caloriile, atunci poate te convingem cu urmatoarele cifre. Uite cat poti sa salvezi din consumul zilnic si anual daca stii la ce sa renunti.

O cutie de suc : adica o doza de 0.33ml are 150kcal, cele mai multe date din indulcitori artificiali. Daca obisnuiesti sa bei cateva cutii pe zi, atunci poti sa iti iei adio de la o masa daca nu vrei sa depasesti numarul de calorii premise.

O gogoasa: o fi delicioasa si calda, dar poti sa sari peste ea in drum spre casa. Are 240 kcal si e plina de grasimi. Gandeste-te ca daca mananci in fiecare zi acest rasfat dulce vei aduna intr-un an 87.600 kcal.

O guma de mestecat: crezi ca nu inghiti nicio calorie daca mesteci o guma? Gresit. Cu fiecare adaugi 15 kcal dietei tale, asta pentru ca si guma de mestecat contine cativa indulcitori.

Un covrig: e asa bun dimineata cand e cald si miroase de la o posta. Fiecare covrig mancat adauga, insa, 190 de kcal la micul dejun. Nici cu un sanvis cu paine alba nu e mai bine sa iti incepi ziua. Fiecare felie de paine are cate 60 kcal, la care mai adaugi si caloriile din mezeluri, branzeturi si unt care isi fac loc in sandvisul tau.

Un pahar de vin rosu: e bun din cand in cand si nu trebuie sa abuzezi de el. Nu numai din pricina “ametelii” care te poate lovi, ci si pentru ca un pahar de vin rosu are 150 kcal.

Exemplele pe care le-am ales nu sunt la intamplare. Multi credem ca daca mancam cu moderatie si din produsele interzise nu are ce sa ne faca rau. Sfatul “totul cu moderatie” ne da impresia ca toate alimentele sunt egale din punct de vedere nutritional. Ei bine, nu sunt. O cantitate moderata de legume si fructe nu e acelasi lucru cu o cantitate moderata din desertul preferat. Moderatie inseamna cantitatea potrivita din alimente sanatoase si putin sau deloc alimente de tip junk-food.