Oboseala e boala secolului. Ne privam de ore importante de somn in incercarea de a rezolva toate problemele de peste zi, iar odihna o trecem la capitolul “si altele”, fara sa ii acordam atentie. Statisticile spun ca o treime dintre adulti sufera de insomnie. Adica, au probleme cu somnul cel putin in trei nopti pe saptamana.

Practic, vorbim de milioane de oameni in toata lumea care isi petrec noptile uitandu-se pe pereti si tanjesc dupa o ora odihnitoare de somn. Pentru ei si pentru cei care iubesc diminetile tarzii un nou studiu facut de Universitatea din Louisiana a gasit solutia mai buna decat orice pilula minune: sucul de visine.

Si nu orice fel de visine, ci numai acelea din soiul Montmorency (cultivat in Franta, Canada si SUA) par sa aiba proprietatile benefice pentru somn linistit si lung. Conditia e sa bei un pahar de suc de visine si dimineata, si seara si vei castiga o ora in plus de somn.

Testele cercetatorilor americani au fost facute pe un grup de persoane in varsta care sufereau de insomnie. Timp de doua saptamani au avut incluse in dieta doua pahare cu suc de visine, iar dupa aceasta perioada timpul de somn a crescut cu aproape 90 de minute. Secretul sta nu numai in continutul de melatonina (hormonul care regleaza ritmul circadian) pe care il are acest soi de visine. La aceasta se adauga pigmentii rosii din suc cunoscuti ca proantocianidine, care ajuta in producerea serotoninei.

Pe scurt, visinele cu pricina sunt un cocktail de substante care stimuleaza relaxarea si induc starea de somn, mai mult decat alte soiuri de visine sau cirese.

Sursa: Daily Mail