Si mancarea aparent sanatoasa poate fi distrusa usor, daca metodele de preparare sunt total neadecvate, potrivit "Ce se intampla, Doctore?".

O felie de carne slaba, combinata cu o salata, va aduce mare parte din cei 53 de nutrienti necesari zilnic. Contine 7g de proteina pura, de cea mai buna calitate.
 
Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Este nemaipomenita preparata la aburi sau pe gratar pentru ca ea ne aduce aportul perfect de proteic cu O lipide.”
 
Totul se schimba daca o prajiti in ulei sau o gatiti pane.  In acest moment, practic, consumati caloriile din ulei si nimic altceva. Pe de alta parte, chiar daca preparati carnea la cuptor, in apa, aveti grija ca temperatura sa nu depaseasca 160 de grade Celsius. Iata ce se intampla la valori mai mari.
 
Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Modifica structura biologica a carnii si atunci carnea nu mai are aceasta valoare biologica. Degeaba mancam acea carne.”
 
Daca va ganditi sa preparati o supa sau o ciorba, nu caliti legumele in ulei. Le puteti sota in apa sau in suc de rosii.  Altfel, vor face din ciorba un aliment nociv. Iar daca visati la o prajitura de casa, nu puneti in compozitie nuci sau alte seminte.
 
Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “Toate semintele, deci toate fructele oleaginoase, isi modifica din calitati, e foarte greu de facut prajituri.”
 
Fructele oleaginoase se consuma imediat dupa ce le scoateti din coaja. Daca le preparati termic sau chiar daca le tineti la lumina, devin toxice. Uleiurile valoroase se distrug. Cat priveste fructele - un gem e delicios. Dar... odata ce le transformati termic, nu mai au pic de vitamine.
 
Dr Serban Damian, nutritionist: “Congelarea nu distruge calitatile nutritionale ale fructelor, pot fi pastrate de ordinul catorva luni fara asa avem niciun fel de problema de congelare. Vom avea aceleasi beneficii ca si la fructele proaspete."
 
Odata decongelate, fructele nu se recongeleaza. Motivul?  La decongelare, membrana celulara a alimentului se sparge.  Aceasta contine de fapt toata informatia genetica. Factorul  nutritional pentru care consumati un aliment.  De aceea, sucul rezultat in urma decongelarii se consuma integral.