Problemele de concentrare nu tin numai de varsta a treia. Abilitatile cognitive incep sa scada chiar dupa varsta de 45 de ani, dupa cum arata un studiu publicat in ianuarie 2012 de Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Marea Britanie si University College din Londra. Ca sa previi imbatranirea precoce a creierului tau ai grija de el si prin alimentatie. Ofera-ti zilnic portii generoase din alimentele care fac bine la memorie.

Legume cu frunze verzi

Un studiu facut in 2006 de mai multe echipe de cercetatori americani arata ca legumele si fructele proaspete consumate joaca un rol important in intarzierea instalarii simptomelor de Alzheimer. Si tot in 2006, un studiu american arata ca persoanele care consuma mai mult de doua portii de legume cu frunze verzi pe zi au o capacitate de concentrare asemanatoare cu a celor cu 5 ani mai tineri. Concluzia? Nu ocoli salatele din legume, spanacul, salata verde, rucola sau verdeturile din gradina.

Cereale integrale

Sunt atat de laudate pentru diverse motive care tin de la silueta pana la prevenirea unor boli, incat nu puteau sa lipseasca de pe lista alimentelor bune pentru memorie si concentrare. Studiile au aratat ca daca mancam cereale la micul dejun acest lucru ne va ajuta sa ne concentram mai bine pe parcursul zilei. Nu acelasi lucru se poate spune despre un mic dejun bogat in carbohidrati rafinati sau daca nu luam deloc micul dejun. Incearca cerealele cu lapte sau cu iaurt, langa o portie de fructe proaspete.

Cafeaua

Noi ne bucuram ca a fost trecuta pe lista pentru ca suntem mari fani ai ei. Nu este o surpriza ca ne da o stare de alerta, dar am aflat ca are un efect diferit asupra barbatilor si asupra femeilor. Barbatii ii resimt efectele bune mai repede decat femeile, potrivit unei cercetari a Universitatii din Barcelona. In studiu se arata ca domnii devin mai alerti in 10 minute dupa ce au baut o ceasca de cafea si reusesc sa isi pastreze puterea de concentrare timp de o jumatate de ora. Pe de alta parte, femeile sunt mai influentate de efectul placebo atunci cand vine vorba de cofeina. Pentru ca doar anticipand efectul benefic al cafelei este suficient pentru ele ca sa il resimta.

Avocado

Se stie despre avocado ca este o sursa de grasimi bune si ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Acum iti spunem ca este si un bun stimulator pentru creier pentru ca avocado e bogat in acizi grasi Omega 3. Il poti incerca in salate, in sosuri sau supe.

Sfecla rosie

De multe ori o dam la o parte din meniu, dar este de un real ajutor pentru concentrare. Oamenii de stiinta de la Universitatea Wake Forest, SUA, au aratat ca nitratii naturali continuti de sfecla pot creste fluxul sangvin spre creier, imbunatatind astfel performanta mentala. Daca nu iti place salata cu sfecla rosie, o poti consuma coapta cu un dressing cu miere.