Problemele oftalmologice sunt asociate de cele mai multe ori cu imbatranirea si mostenirea genetica pe care o are fiecare persoana in parte. Buna functionare a ochilor poate fi mentiuna, insa, cu o alimentatie potrivita in fiecare zi, astfel incat problemele de vedere sa fie prevenite din timp. Nu o spunem noi, ci studiile care au aratat ca anumite alimente pot imbunatati vederea, incetinesc imbatranirea ochilor si asigura o privire agera.

Ceea ce trebuie sa urmaresti este sa asiguri aportul maxim de vitamina C, vitamina E, beta caroten si luteina, principalele vitamine si minerale de care ochii au nevoie ca sa lupte impotriva aparitiei cataractei si degenerarii maculare.

Noi iti spunem care sunt cele mai bune alimente, iar tu decizi cum sa le incluzi in retetele potrivite pentru tine in fiecare zi.

1. Spanac – este bogat in luteina, un antioxidant ce lupta impotriva miopiei pentru ca ajuta circulatia sangelui la nivelul globului ocular. Poti sa il folosesti in salate, sandvisuri, piureuri sau sucuri de legume. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca o singura lingurita de legume cu frunze verzi ajuta la cresterea nivelului de luteina cu 90%. E nevoie insa de multa rabdare pana sa vezi unele efecte bune. Meniul cu spanac trebuie tinut timp de cateva luni.

2. Broccoli – pe langa luteina, aceasta leguma este bogata si in Vitamina C, care lupta impotriva imbatranirii. Il poti folosi in supe, piureuri, salate sau feluri cu legume la cuptor.

3. Somon – stii deja despre el ca este bun pentru sanatate pentru ca are o cantitate mare de acizi grasi Omega-3. Iti protejeaza inima si reduc riscul degenerarii maculare care poate duce la pierderea vederii. Studiile au aratat ca o dieta bogata in acizi Omega-3 protejeaza si impotriva sindromului ochiului uscat, care apare din cauza orelor lungi petrecute la computer si la femei dupa menopauza. In locul somonului poti folosi hering, halibut sau sardine.

4. Nuci si seminte – sunt bogate si ele in acizi grasi Omega-3, dar si in vitamina E care poate preveni sau incetini dezvoltarea cataractei. Nu trebuie sa te rezumi doar sa le rontai in pauze, la film sau la meci. Le poti adauga in salate, peste somon sau in cerealele de la micul dejun.

5.Morcovii – mama ta avea dreptate cand te obliga sa ii mananci pentru ca ajuta vederea. Morcovii sunt cea mai buna sursa de beta caroten, un antioxidant care este convertit in vitamina A in organism si mentine sanatatea corneei. Prea putina Vitamina A poate duce la vedere incetosata si dificultati in vederea nocturna. Revin-o la obiceiul din copilarie si rontaie un morcov crud in loc de gustarea dintre mese, fa piureuri sau adauga-l in salate.

6. Cartofii dulci – contin betacaroten, la fel ca si morcovii. Ii poti folosi in piurerui sau ii poti tranforma intr-o garnitura gustoasa la cuptor.

7. Avocado – e bogat in vitamina E, esentiala pentru ochii tai. Poate fi adaugat in piureuri, il poti transforma intr-un delicios sos guacamole si il poti adauga in salate.

8. Oul – indiferent in ce forma le preferi (fierte sau prajite) e bine sa le mentii in meniul zilnic. Asta pentru ca galbenusul de ou, desi este hulit pentru colesterol, este la fel de important si pentru continutul de luteina, usor de absorbit de catre organism. Daca esti preocupat si de dieta, atunci poti sa inveti sa faci ochiuri in apa sau sa te rezumi la oua fierte, ca sa eviti felurile prajite in ulei.

9. Usturoiul – este bogat in sulf, la fel ca si prazul sau ceapa. Desi il stii ca fiind un aliment potrivit pentru stimularea imunitatii organismului, usturoiul are si alte calitati. Datorita sulfului are puterea de a mentine sanatatea cristalinului. Este indicat sa il mananci crud si nu gatit pentru a-I pastra proprietatile intacte.

10. Ciocolata neagra – e laudata pentru antioxidantii pe care ii contine, dar si pentru flavonoide care sunt esentiale pentru protejarea vaselor de sange care iriga ochiul. Astfel corneea si cristalinul raman puternice cu trecerea anilor. Cele mai bune sortimente sunt cele care conti peste 60% cacao.

Tags: nutritie, legume