Grasimile nu ingrasa si nu trebuie ocolite complet din dietele sanatoase. Evident, vorbim de grasimi bune, precum cele gasite in avocado sau in nuci. Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltare, pentru energie, pentru protejarea organelor si pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor. Si, mai mult decat atat, sunt un real ajutor in arderea grasimilor de care vrei sa scapi prin regimul de slabit.

Sunt scoase insa din discutie fast-food-ul, pizza sau cartofii prajiti. Trebuie sa gasesti resurse de grasimi nesaturate din peste, seminte, samburi uleiosi, ulei de masline, masline simple sau avocado, care, pe langa beneficiile asupra sanatatii sistemului circulator, aduc un plus de ajutor si in topirea kilogramelor in plus fara sa tai din caloriile meniului.

Un studiu publicat in 2009 in British Journal of Nutrition, descoperea ca subiectii care consumasera mai multi acizi grasi nesaturati aveau un indice de masa corporala mai mic si mai putina grasime abdominala in comparatie cu cei care nu aveau acest compus in dieta.

Pe langa acest studiu mai exista si alte dovezi explicate stiintific.

Grasimile bune stimuleaza metabolismul

Organismul are nevoie de carbohidrati, proteine si grasimi ca sa produca energie. Un gram de grasimi sanatoase poate asigura, insa, de doua ori mai multa energie decat celelalte doua componente ale unei diete. Iar atunci cand taiem grasimile de tot, e ca si cum ti-ai lasa organismul fara carburant. Un studiu publicat in 2007 in American Journal of Clinical Nutrition descoperea ca prin consumul de acizi grasi este stimulat metabolismul. f

Grasimile bune te fac fericit

Toata lumea care a experimentat dietele stie ca nu te fac prea fericit. In schimb, o mancare buna te poate scapa rapid de depresie. Explicatia sta in faptul ca acizii grasi Omega 3 pot cresc nivelul de serotonina, ceea ce va imbunatati rapid starea de spirit si motivatia. Pe scurt: un pumn de migdale, care contin acizi grasi, te va face sa te simti mai bine si te va impiedica sa mananci dintr-o suflare o pizza intreaga.

Grasimile bune te tin departe de tentatii

Explicatia sta in faptul ca sunt mai greu digerabile, stabilizand nivelul zaharului in sange. Asta ii va da stomacului tau senzatia ca e plin si satul. Potrivit unui studiu facut de Universitatea Navarra din Spania felurile de mancare ce contin cantitati mai mari de acizi grasi Omega 3, dau senzatia de satietate pana la doua ore dupa masa. Astfel, cei care consuma cantitati moderate de grasimi bune sunt mai constiinciosi in a urma o dieta, iar rezulatatul se vede pe cantar.