Paine cu dulceata

E cea mai intalnita combinatie la micul dejun, macar o data pe saptamana. Problema ei este surplusul de zahar pe care il aduce in organism chiar de la prima ora, ceea ce va avea ca rezultat mai tarziu, pe parcursul zilei, o pofta de mancare mai mare si tentatia sa mananci in exces. Cand iti incepi ziua fara proteine si fara grasimi esti vulnerabil in fata tentatiilor de peste zi. Inlocuietse painea alba cu paine integrala si schimba dulceata cu unt simplu pentru o doza de grasime.

Pizza cu salam Pepperoni

Pizza are oricum, din start, un continut mare de grasimi. Prin adaugarea acestui tip de salam nu faci decat sa pui un plus de grasimi saturate si un plus de sare in masa ta, amandoua periculoase pentru inima. Pentru varianta mai sanataosa alege pizza cu topping de legume si pune alaturi o salata cu verdeturi sau cruditati care sa te faca sa renunti la o felie in plus.

Lapte cu cereale

De cate ori nu ai auzit ca aceasta este cea mai sanatoasa varianta de mic dejun pe care sa il ai in fiecare zi? Aceasta combinatie iti poate provoca, insa, dureri de stomac. Asta pentru ca atat laptele, cat si cerealele contin carbohidrati, care sunt digerati rapid, ceea ce afecteaza nivelul zaharului in sange si duc la scaderea tonusului. Ar trebui sa alegi la prima ora, alimente care se digera mai greu, pentru a avea o senzatie de satietate mai lunga. In locul laptelui poti folosi iaurt (care are grasimi si proteine) si poti adauga si o mana de nuci.

Vin si desert

Vinul actioneaza perfect in timpul mesei, nu dupa ea. Alcoolul creste nivelul insulinei ceea ce va face ca tot zaharul din desertul pe care il servesti sa fie transformat in depozite de grasime. Poti combina vinul cu alimentele din timpul mesei, dar la desert e mai bine sa bei o ceasca de ceai.

Burger si cartofi prajiti

E combinatia la indemana in toate restaurantele fast-food si chiar si acasa obisnuim sa le alaturam. Este periculoasa pentru ca grasimile din burgeri se combina cu zaharurile din cartofi rezultand unii compusi chimici care inflameaza celulele si le distrug, iar in timp asta poate provoca sindrom metabolic si imbatranire prematura. Varianta mai sanatoasa este un burger vegetarian si muraturi in loc de cartofi prajiti.

Friptura de porc si piure

Este combinatia favorita a multora dintre noi. Desi friptura este o sursa buna de proteine, contine si multe grasimi, si calorii. Langa ea ai avea nevoie de o portie zdravana de fibre pentru ca digestia sa functioneze perfect. Insa piureul de cartofi are putine fibre si, in general, are in compozitie unt sau smantana, ceea ce il face bogat in grasimi. O varianta mai sanatoasa este friptura de curcan si piure de conopida.

Briosa si suc de portocale

Pare gustarea perfecta, dar, de fapt, are o multime de carbohidrati si calorii. Ii lipsesc fibrele si proteinele, de aceea, dupa o astfel de gustare vei simti in scurt timp ca ti-e foame din nou. O poti schimba in varianta mai sanatoasa de briosa facuta cu faina integrala, un fruct si un pahar cu lapte.