Persoanele care nu dorm suficient au tendinta de a se ingrasa, intrucat corpul le cere mai multe grasimi. Publicate in revista Nature Communications, studiile cercetatorilor de la Universitatea Berkeley din California au constat in monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetică (RMN) a creierelor a 23 de persoane private de somn.

Potrivit Mediafax, oamenii de stiinta au constatat la acesti pacienti perturbatii in regiunea cortexului cerebral, care evalueaza satietatea. Potrivit acestor observatii, somnul insuficient diminueaza considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimala a semnalelor alimentare. In sens invers, activitatea complexului amigdalian, o regiune a creierului care influenteaza apetitul, este mai reactiva in situatiile in care pacientii sunt privati de somn.

"Lipsa somnului altereaza productia de hormoni regulatori ai apetitului, crescand productia de grelina, un hormon asociat senzatiei de foame, si diminuand concentratia de leptina, un hormon asociat senzatiei de satietate", a explicat Isabelle Mallet, medic nutritionist la Paris.

Citeste mai multe pe Mediafax.ro