Alimentele pe care le consumam produc reactii hormonale in organism, reactii care influenteaza starea de spirit, atentia sau nivelul de energie. Chiar daca stii si aplici zi de zi regulile unei diete potrivite pentru tine, conteaza la fel de mult si momentul in care consumi o anumita mancare.

Nu e acelasi lucru sa consumi o masa plina de proteine in pauza de pranz de la job sau dupa un antrenament la sala pentru ca efectul va fi diferit.

Ce sa mananci dupa ora de fitness

Muschii supusi efortului sustinut sunt stresati si obositi. Ca sa poata raspunde urmatorului val de solicitare muschii tai au nevoie de nutritia potrivita. Gustarile de dupa sala trebuie sa urmeze formula de baza 2 parti carbohidrati si 1 parte proteine. Carbohidratii completeaza necesarul de glucoza din care iti tragi energia, iar proteinele ajuta muschii solicitati.

Mananca gustarea la 30 de minunte cel mult o ora dupa ce ai incheiat exercitiile, acesta fiind intervalul cel mai bun in care organismul va absrobi nutrientii.

Citeste si: Ce sa mananci dupa antrenamentul la sala. 5 idei pentru energie maxima

Ce sa mananci dupa o sedinta

Daca te simti epuizat dupa o sedinta lunga, nu da fuga la automatul de pe hol ca sa iti cumperi ceva dulce. Mai bine mananca o gustare formata dintr-un pumn de migdale. Au si grasimile bune, si proteinele necesare sa te tina activ pana la finalul programului.

Un studiu publicat in revista Neuron, in 2011, arata ca proteinele, nu zaharul, sunt cele care activeaza celulele care ne tin atentia treaza si ne ajuta sa ardem calorii. Mai ales daca proteinele respective sunt bogate in aminoacidul tirozina. Iar in migdale in gasesti din belsug.

Ce sa mananci dupa o noapte de insomnie

Ai petrecut toata noaptea uitandu-te pe pereti? In dimineata urmatoare ai toate sansele sa te simti ametit. Dar asta nu e singura problema. Cercetatorii de la UCLA, SUA, au aratat ca lipsa somnului duce la un nivel ridicat de grelina (un hormon care stimuleaza apetitul) si un nivel scazut de leptina (hormonul care regleaza rezervele de tesut adipos in organism). Asta va duce la o pofta mare de mancare pe timpul zilei si la mancat in exces. Ca sa combati starea de rau si poftele de peste zi incepe-ti ziua de dupa insomnie cu proteine usoare, care te vor face sa te simti satul pentru mai multe ore. Poti consuma la prima ora sandvisuri cu carnuri slabe sau un iaurt cu bucati de banana si seminte de chia.

Ce sa mananci dupa o noapte in club

Mahmureala, deshidratarea si oboseala sunt simptomele cu care trebuie sa te lupti a doua zi dupa petrecere. Unul dintre cele mai bune remedii este un suc de rosii. Va ajuta organismul sa recapete din rezervele de apa si electroliti pe care bautura le-a secat. Este adevarat ca sunt zeci de remedii antimahmureala care include dintre cele mai diverse mancaruri si bauturi.

Citeste si: Cui pe cui se scoate. 5 remedii lichide pentru mahmureala 

Nu te simti in stare sa consumi un mic dejun intreg la prima ora? Atunci revino la obiceiurile zilnice si bea o cafea cu lapte in care sa presari putina scortisoara. Un studiu publicat in The American Journal of Clinical Nutrition a arata ca scortisoara ajuta in reglarea glucozei in sange, al care nivel este afectat de consumul de alcool si iti da senzatia de oboseala.