Lapte integral, semi-degresat, degresat, lapte de soia, lapte de migdale, lapte de cocos, lapte cu cacao…si optiunile pot continua. Laptele este unul din alimentele pe care multi le punem in cosul de cumparaturi. Adesea il alegem in functie de firma producatoare fara sa ne gandim la alte diferente.

Trebuie sa stii, insa, ca indiferent de continutul de grasimi, 220ml (adica un pahar) de lapte contin 8 grame de proteine, 12 grame carbohidrati si 300mg calciu. Pe langa acestea, intr-un pahar cu lapte vei mai primi minerale si vitamine (potasiu, fosfor, vitamine B sau Vitamina D). 

Totusi, cel mai important criteriu pe care il punem multi in fata atunci gand luam cutia de pe raft este continutul de grasimi. Laptele integral sau gras are 3.5% grasime si este cea mai apropiata varinata pe care o poti gasi de cea a laptelui de vaca proaspat, inainte de procesare. Laptele integral este procesat pentru indepartarea microorganismelor, dar are mai multa grasime spre deosebire de varinatele semi-degresate cu 1.5% grasime si degresate cu 0,1% grasime. In timp ce calciul si mineralele raman la aceleasi valori in cazul celor 3 tipuri de lapte, continutul de calorii este diferit. De exemplu, 220ml de lapte integral are 150 de calorii si 24mg colesterol, iar cel degresat doar 90 de calorii si 5 mg de colesterol.

Lapte integral vs lapte degresat

Teama de calorii, grasimi saturate si colesterol ne fac de multe ori sa alegem laptele cu mai putina grasime. Sunt, insa, unele studii care sustin ca laptele gras nu duce la cresterea colesterolului. Ba dimpotriva, influenteaza in bine colesterolul bun. 

De cealalta parte, procesul de separare a grasimii folosit pentru obtinerea laptelui degresat si semi-degresat, duce la pierderea vitaminele solubile (A, D, E si K). Chiar si asa, multi producatori de lapte au gasit metode prin care sa fortifice produsul, iar laptele cu putine grasimi sa isi pastreze valorile nutritionale asemanatoare cu ale celui integral.

Mai multe studii vorbesc despre beneficii dovedite ale lactatelor cu mai putine grasimi: de la reducerea riscului de osteoporoza si diabet de tip 2, pana la scaderea riscului de tensiune arteriala sau de apritie a menopauzei precoce.

Unul din motivele pentru care alegem lapte cu 0.1% grasime este pentru ca are putine calorii, iar daca tinta noastra este scaderea in greutate, aceasta pare varianata ideala. Inainte sa te grabesti sa ne dai dreptate, iti spunem ca un studiu facut in Statele Unite a demonstrat ca, in cazul copiilor, consumul de lapte degresat poate fi asociat cu cresterea in greutate. Teoriile mai noi spun ca laptele integral (3,5%) este mai bun pe temen lung pentru scaderea in greutate pentru ca iti da senzatia de satietate pe o perioada mai lunga.

In plus, grasimile din laptele integral ajuta sistemul imunitar, scad riscul de infertilitate si ajuta mentinerea si cresterea masei musculare.

Alegerea unuia din cele 3 tipuri de lapte este pana la urma o optiune personala, care tine de stiul de viata, dieta si preferinte. Sortimentele degresate ar putea sa fie potrivite pentru cei care urmaresc sa reduca numarul de calorii zilnic sau pentru cei care isi iau deja o doza suficienta de grasimi din alte surse alimentare. Pentru cei care cauta sa ia in greutate, sa creasca masa musculara sau sa beneficieze de mai multi nutrienti, laptele integral poate fi cea mai buna optiune.

Fiecare are plusuri si minusuri, dar ai putea pastra echilibrul punand din fiecare cate putin: lapte degresat la cereale, lapte semi-degresat intr-un shake si putin lapte integral in ceasca de cafea.