Inainte sa pleci in cautarea dietei potrivite pentru alungarea stresului, trebuie sa stii ce mancaruri ar trebui taiate de pe lista pentru ca favorizeaza instalarea tensiunilor si incordarii. In primul rand, vorbim de alimentele procesate, care au zahar si sare in exces, grasimi, indulcitori artificiali sau conservanti. Apoi, trebuie sa inveti sa iti pui pe lista zilnica de mancaruri, macar unul din ingredinetele minune despre care se spune ca “aduc fericirea”, luptand cu stresul, lipsa energiei si depresia.

Noi iti oferim lista ingredientelor potrivite si cateva retete in care sa le incluzi.

Midii – pentru ca au Omega 3, vitamina B12, acid folic si fier. De exemplu, un nivel scazut de vitamina B12 poate duce la depresie, dereglari ale somnului si irascibilitate. Ca sa le incerci iti dam o reteta de Masterchef.

Ciocolata neagra – pentru ca boabele de cacao au compusi care stimuleaza producerea dopaminei, oferind energie si buna dispozitie. Iar introducerea ei in dieta iti va aduce un plus de fitonutrienti si un minus de zahar. Incerca-o in retetele noastre:

Citeste si: 4 motive pentru care e bine sa mananci ciocolata

Proteine din surse bune

Taie de pe lista mezelurile si poti manca aproape orice fel de carne: de la peste, pana la pui, vita sau miel. Carnea este o sursa buna de proteine, fier si vitamina B12. Fierul ajuta creierul in producerea serotoninei si dopaminei, care influenteaza starea de spirit. Poti sa optezi si pentru sursele vegetariene de fier, cum sunt lintea, nautul sau spanacul, pentru mese mai usoare. Noi iti propunem 2 retete gustoase:

Oua - pentru ca sunt una din putinele surse din care putem beneficia de colina, un nutrient care este asociat cu o un nivel redus de anxietate. In plus, au vitamina D, care este importanta in organism pentru reglarea starilor emotionale. La aceste doua beneficii mai adaugam si vitamina B12, pe care oul o contine. 

Ansoa – desi somonul este cel mai adesea laudat pentru continutul ridicat de Omega3, mai sunt si alti pesti care pot sa ne imbunatateasca dispozitia. Micii pesti ansoa au, pe langa Omega3 si un continut ridicat de iod, important in buna functionare a tiroidei. O dereglare a acestei glande poate provoca depresie si lipsa energiei. Incearca ansoa in retete de dressing pentru salate, ca topping pentru pizza facuta acasa sau intr-o salata cu creveti.