Unii facem pasiuni pentru mirodenii indiene, altii pentru orezul si taietii mancati cu betisoare intr-un restuarnt asiatic. Gusturile placute pentru unii sunt dezgustatoare pentru altii. In tot hatisul de placeri culinare fac lumina bagajul genetic, gusturile cu care ai crescut si efectul intens al globalizarii.

Bagajul genetic ne face sa simtim diferit

Pe langa factorii de mediu si cei culturali care ne influenteaza alegerile alimentare, exista dovezi ca felul in care suntem construiti genetic schimba modul in care percepem gusturile. Gusturile sarat, acru sau dulce sunt detectate atunci cand chimicalele care produc aceste gusturi fac conexiunea cu anumiti receptori de pe limba. Fiecare persoana are un numar diferit al acestor receptori, care depinde de AND, iar cercetarile au aratat ca sensibilitatea la un anumit gust, cum este cel amar, difera de la o tara la alta. In unele parti din Asia, America de Sud sau Africa, 85% dintre localnici au receptori mult mai sensibili, in comparatie cu europenii.

Retetele traditionale ne influenteaza gustul

Cele mai multe dintre poftele sau respingerile culinare sunt dobandite. De exemplu, culturile occidentale asociaza gustul vanilie cu ceva dulce. In Asia, in schimb, vanilia este folosita si in alte feluri de mancare, asa ca nu este asociata neaparat cu desertul. Bucataria traditionala europeana se bazeaza in principal pe combinarea de ingrediente care impartasesc arome asemanatoare, in timp ce bucataria asiatica mizeaza pe contrariul acestei reguli. De aceea, locul in care am copilarit sau cel in care am trait o mare parte din viata ne facem sa avem o perspective diferite asupra gustului.

Efectul globalizarii ne schimba preferintele

Pana acum doua decenii, sushi sau hamburgerii erau niste necunoscute pentru romanii inchisi in zidul communist. La fel se intampla si China de pilda, unde cafeaua sau cartofii pai cu un cheeseburger si-au facut rapid loc pe piata abia in ultimele decenii. Sau in Italia si Franta unde berea a castigat tot mai multi consumatori in detrimentul vinurilor locale. Piata alimentara si industria restaurantelor se extind si se adapteaza la nevoile si dorintele fiecarei tari in parte, influentand gusturi si dorinte.

Sursa: The Guardian