La taraba, pretul unei caserole cu zmeura proaspata incepe de la 5 lei. Pentru ca este fructul-vedeta al inceputului de vara, iar procesatorii se grabesc sa-l transforme in gemuri si dulceturi, multi producatori au simtit gustul afacerii si isi fac planuri ambitioase de extindere.

 

La Voiteg, in judetul Timis, Gabriel este unul din cultivatorii de zmeura norocosi: plantatia lui, intinsa pe un hectar, a dat rod bogat, asa ca nu duce lipsa de clienti. Livreaza catre hipermarketuri sute de kilograme pe saptamana, acum in plin sezon. Afacerea a inceput in urma cu cinci ani, si dupa profitul "parfumat"- fermierul vrea sa incerce si varianta afinelor, ca sa vada daca are acelasi succes.

 

Gabriel Besinzky - proprietar plantatie de zmeura: "Am inceput cu pomi, si cu alte culture, printre care si zmeura. Zmeura are cerere pe piata si atunci m-am exins. Culesul e foarte migalos. “

 

Odata culese, fructele trebuie livrate imediat, pentru ca sunt rapid perisabile. In piete, kilogramul de zmeura poate ajunge la 25 de lei, iar o caserola pleaca de la 5 lei.

 

Gabriel Besinzky - proprietar plantatie de zmeura: "Se culeg in caserole de diferite gramaje, aici se cantaresc si se trimit catre cei care vor sa cumpere daca e prea mult, pe viitor ne gandim sa le mai si procesam sa facem dulceata sau sa le stoarcem pentru suc."

 

La scara mai mica, alte gospodine din judet vin la tarabele din piete cu zmeura de gradina.

 

In schimb, culturile de coacaze nu au pe piata noastra acelasi succes. In Bistrita, domnul Filip, a ramas cu productia neatinsa, pentru ca nu s-a orientat din timp si acuma NU are cui sa o vanda.

 

Filip Borgovan: “Eu m-am gandit la centru de colectare, la farmacii, la fabricile de medicamente, dar n-am primit oferte. Se pune preoblema pretului deocamdata, la o cultura dinasta, calculat asa dupa cheltuieli sub un 10 lei kg deja nu e rentabil.”

 

Ca sa nu ramana cu fructele in frigider, barbatul s-a gandit sa transforme coacazele in vin si dulceata, si sa le vanda ca atare.

Tags: zmeura, fructe