Insula japoneza Okinawa se lauda cu titulatura de “cea mai sanatoasa regiune din lume”. 457 dintre locuitorii sai au trecut de venerabila varsta de 100 de ani. Secretul lor sta nu numai in atitudinea pozitiva, dar si dieta lor. Mesele obisnuite nu se bazeaza pe carne rosie, ci pe orez, peste si legume.

Unul din felurile de mancare cele mai apreciate este facut din urechi de porc, este sarac in grasimi, dar bogat in calciu. De asemenea, mananca mult tofu si cartofi dulci, bogati in beta caroten si vitamina A. Si mai au un secret: mananca incet si se ridica de la masa inainte sa se simta satui.

Inspirati de dieta locuitorilor din Okinawa, iti propunem un meniu care sa iti asigure NU viata vesnica, ci macar una mai sanatoasa si mai lunga.

Fii vegetarian part-time

Mananca 5 fructe si legume diferite in fiecare zi ca sa te pazesti de riscul unor boli de inima sau diferite tipuri de cancer. O dieta bazata in principal pe fructe si legume si mai putin pe carnuri, pare sa fie secretul catre o viata mai sanatoasa si mai lunga. Un studiu publicat in iunie 2013 in JAMA Internal Medicine arata ca barbatii care mananca o dieta vegatariana traiesc mai mult. Asta pentru ca meniul vegetarian a fost asociat cu reducerea incidentei bolilor cornice, a tensiunii arteriale sau a diabetului.

Omega3 in fiecare zi

Pestele si fructele de mare sunt cea mai buna sursa pentru acest element esential in dieta pentru o viata lunga. Consuma peste, in special somon sau pastrav, cel putin de doua ori pe saptamana, dar te poti baza si pe semintele de in, nuci sau unele legume verzi, cum e spanacul, pentru a-ti face plinul de Omega3. Un studiu publicat in Journal of Nutrition a descoperit ca acizii grasi Omega3 pe care ii contin pestii din oceane ajuta creierul sa functioneze perfect.

Fa-ti plinul cu antioxidanti!

Acestia incetinesc procesul de imbatranire protejand celulele de radicalii liberi. Atentie, insa, pentru ca unii dintre antioxidanti, cum este vitamina C sunt solubili in apa, ceea ca insemana ca raman in organism doar cateva ore si e nevoie sa le reimprospatezi stocul. Fructele si legumele in culori tari sunt pline de antioxidanti, asa ca nu le ocoli la gustarile zilnice.

Fibrele nu trebuie sa lipseasca

Ai nevoie de cel putin 25g de fibre pe zi din surse bune: legume, fructe si cereale integrale. O dieta bogata in fibre prelungeste viata, sugereaza un studiu facut de National Cancer Institute din Statele Unite.  In cazul participantilor la aceasta cercetare consumul ridicat de fibre a scazut riscul de boli cardiovasculare, infectii si boli respiratorii.

Grasimi din surse bune

Acizii grasi monosaturati din fistic, migdale, ulei de masline sau avocado, scad colestrolul si riscul de arterosleroza, doi factori de care trebuie sa tii cont daca vrei o inima sanatoasa.

Sus paharul (cu vin rosu)!

Nu incurajam consumul iresponsabil de alcool, dar un pahar de vin rosu pe zi poate sa iti prelungeasca viata. In cazul femeilor reduce riscul de deces cu pana la 20 de procente. Asta pentru ca, spre deosebire de bere sau tarii, vinul rosu contine resveratrol, un compus care are acest efect benefic.