Industria detoxifierii este imensa si foarte profitabila, iar ideea ca poti sa-ti speli, la propriu, pacatele culinare , excesele de alcool si de fast food, este un "concept pseudo-medical", conceput sa te stoarca de bani.

"Sa fie clar. Exista doua tipuri de detoxifiere: una este respectabila, cealalta nu. Cea respectabila este tratamentul medical acordat dependentilor de droguri. Cealalta este folosita de antreprenori si sarlatani care incearca sa-ti vanda diverse tratamente care iti detoxifica corpul de toxinele pe care aparent le-ai acumulat", explica Edzard Ernst, profesor de medicina complementara la Universitatea Exeter

Daca toxinele s-ar acumula in corp si nu ar putea sa fie eliminate, spune el, ai fi probabil mort sau intr-o stare grava ce necesita o interventie medicala serioasa. "Un corp sanatos are rinichi, un ficat, piele si plamani care te detoxifica chiar in momentul  de fata”.

Medicii iti sugereaza ca, in loc sa-ti chinui organismul ca sa fii mai sanatos, sa renunti la fumat, sa faci sport si sa ai o dieta echilibrata, cum este cea mediteraneana.

Poti citi mai multe despre acest subiect pe www.theguardian.com!