Obsesia pentru cantitatea de apa pe care trebuie si e bine sa o bei intr-o zi s-a transformat intr-un adevarat mod de viata pentru unele femei. Daily Mail scrie despre experienta britanicei Sasha Kennedy, in varsta de 26 de ani, a carei viata a fost data peste cap de obsesia ei pentru apa. Poate sa bea si 22 de litri de apa pe zi. Relatia ei cu familia, cariera si somnul i-au fost afectate de dependenta, pentru ca nu reuseste nici macar noaptea sa isi potoleasca setea.

De la trend la pericol e doar un pas

Apa a ajuns sa simbolizeze starea de bine pentru multe femei si din cauza numeroaselor celebritati care ii ridica in slavi beneficiile, sustinand ca le ajuta sa elimine toxinele si sa le imbunatateasca aspectul pielii. De exemplu, top modelul Elle Macpherson spune ca bea 8 pahare de apa pe zi pentru a se mentine in forma. Asa se face ca tot mai multe femei, influentate de astfel de povesti si sfaturi si-au crescut ratia de apa pana la un nivel periculos pentru organism.

“Cred ca in subcosntient se poate sa fi fost influentata de toate articolele din reviste, in care citesti despre actrite si fotomodele care sustin ca secretul siluetei si sanatatii lor este cantitatea mare de apa pe care o beau” spune Natasha Collins-Daniel, o alta dependenta de apa, in Daily Mail.

Specialistii recomanda 6 pana la 8 pahare de apa pe zi. Dar prea multa poate fi fatala pentru ca au fost inregistrate cazuri de deces din cauza intoxicatiei cu apa. Nici macar aceste date nu le sperie, insa, pe cele care sunt diagnosticate cu “obsesie pentru apa”, o tulburare putin studiata de medici si specialisti, dar care poate avea riscuri majore pentru sanatate.

Prea multa apa = prea multe probleme

Apa este fara indoiala importanta pentru sanatate. Este necesara pentru a ajuta organele sa functioneze normal, pentru a transporta nutrientii si pentru a elimina toxinele. Desi dependenta de apa nu este inca recunoscuta si trecuta in lista “bolilor”, specialistii sunt de parere ca obiceiul de a bea apa in exces este un comportament obsesiv.

“Sunt obsedata de apa. Cand o beau ma conving ca imi e sete. Daca nu o beau, ma simt apatica, dar sunt singura ca e o senzatie mai mult psihica, decat fizica”, spune Natasha Collins-Daniel in Daily Mail.

In cele mai multe dintre cazuri apa consumata in cantitati foarte mari are efecte serioase si grave asupra sanatatii. Prea multa apa poate fi periculoasa pentru inima, iar urinarea frecventa (provocata de apa in exces) va elimina din corp si multe vitamine de care ai nevoie (vitamina B, vitamina C). Daca iti e sete cu adevarat si simti nevoia sa bei multa apa, ar trebui sa iei acest simptom in serios pentru ca poate fi un semn al diabetului.

Sursa: Daily Mail