Dupa ce mananci o masa copioasa simti nevoia unei sieste. Explicabil, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester, care au descoperit ca o masa grea, cu multa mancare, duce la un nivel mare de zahar in sange si asta are ca efect oprirea celulelor creierului responsabile cu producera unor proteine care ne tin alerti.

Nici o masa frugala nu garanteaza intotdeauna energie. Un mic dejun sarac, chiar daca are in componenta si o ceasca de cafea nu iti va tine bateriile pline pana la amiaza, iar dupa masa de pranz vei simti neaparat nevoia unei sieste.

Daca iti suna cunoscut, oboseala si somnolenta resimtite dupa masa sunt rezultatul a ce si cum mananci. Asta inseamna ca ai un timp prea lung intre mese, nu mananci suficient sau mananci prea mult, consumi prea multe produse dulci sau nu ai mese care sa contina combinatia ideala de de proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi.

Vestea buna e ca unele mici schimbari in alimentatie si obiceiuri pot face diferenta si iti pot mentine energia pe parcursul intregii zile.

Mananca la aceleasi ore

Ar trebui sa iti creezi o rutina pentru organism care sa ajute la reglarea nivelului de zahar din sange si sa previna scaderea brusca a energiei. In plus, trebuie sa asiguri o combinatie buna a celor trei elemente esentiale: proteine, grasimi, carbohidrati. De exemplu, la micul dejun pe langa felia de paine prajita, care este un carbohidrat, adauga si un ou fiert, o sursa buna de proteine si grasimi sanatoase, si meniul va fi complet.

Nu astepta mai mult de 5 ore pana la urmatoarea masa/gustare

Chiar daca micul dejun a fost consistent si sanatos sa astepti pana la pauza de masa, care uneori ajunge sa fie luata dupa ora 13, nu e cea mai buna alegere. Gandeste-te ca organismul tau este ca un mecanism complex al unui autovehicul care trebuie sa fie realimentat la fiecare 4-5 ore. Intre cele doua mese, ia o gustare si, astfel, dupa masa de pranz nu vei mai avea senzatia ca ai trage un pui de somn in loc sa te intorci la birou.

Prea mult zahar = somn

Dupa ce mancam produse cu mult zahar pancreasul produce insulina, care ajuta trecerea zaharului din sange in celule, unde va fi folosit pentru producerea de energie de care are nevoie corpul. Cu cat este eliberata mai multa insulina cu atat va patrunde in creier mai mult triptofan. Acesta este un aminoacid, care afecteaza nivelul de serotonina produs de creier. Serotonina este cea care ne da o stare de spritit buna, dar are si un efect sedativ, care da senzatie de somnolenta.