Cei care consuma lapte nepasteurizat spun ca este mai dens, mai gustos si mai cremos decat cel pasteurizat. Insa expertii in nutritie avertizeaza ca este unul din cele mai periculoase alimente din lume. Daca nu este tratat termic, acesta creeaza mediul perfect pentru dezvoltarea unor bacterii care pot fi fatale: salmonella, Mycobacterium tuberculosis (care provoaca tuberculoza), listeria si E.coli.

Ba mai mult, comercializarea laptelui crud este interzis in Scotia, Australia, Marea Britanie si o parte din Stalele Unite ale Americii.

Pe de alta parte, un fermier care produce aproape 45% din toata cantitatea de lapte crud din Marea Britanie, sustine ca varianta naturala a laptelui este mult superioara celui tratat termic, potrivit Dailymail.

"Aproape 80% din oamenii care cred ca sufera de intoleranta la lactoza sunt de fapt intoleranti la laptele pasteurizat. Laptele crud contine enzime naturale si bacterii care ii ajuta sa digere lactoza".

Sustinatorii consumului de lapte crud sustin si ca acesta are mai multe vitamine si o concentratie mai mare de bacterii bune – cele care se gasesc in bauturile cu probiotice, care ajuta digestia. Multi consumatori considera ca laptele nepasteurizat ii ajuta sa lupte cu eczema, astmul si alergia la polen.

Desi nu sunt multe studii care sa confirme aceste efecte, un studiu efectuat pe 8.000 de copii din Germania, Austria si Elvetia in anul 2011 a descoperit ca sansele ca micutii sa dezvolte astm sau alergie la polen au scazut cu 41% in cazul celor care au consumat lapte crud.

Parerile sunt in continuare impartite. Cel mai sigur este sa-l fierbem sau sa-l consumam in varianta pasteurizata, pentru a fi siguri ca nu ne supunem niciunui risc.