Kaizen este cuvantul japonez pentru “schimbari pozitive”. Initial, acest termen a fost folosit in zona de business, cu intentia de a face permanent schimbari minore care, in timp, duc la imbunatatiri majore. Acum, metoda Kaizer a devenit aplicabila si in viata de zi cu zi, in special cand vine vorba de dieta.

Totul pleaca de la o schimbare
Sa iti schimbi brusc stilul de alimentatie pe care l-ai avut dintotdeauna cu unul total diferit poate sa fie o misiune imposibila. Sau, cel putin, o misiune pe care o vei abandona foarte usor. De ce sa nu-ti usurezi misiunea? Pentru inceput, renunta la un aliment nesanatos si inlocuieste-l cu unul sanatos, timp de o saptamana. Apoi, treci la un alt aliment. Pe masura ce vor trece zilele, vei prinde si mai mult curaj si incredere. Daca nu stii de unde sa incepi, iti propunem noi ceva: alatura-te miscarii Meatless Friday. Renunta, in fiecare zi de vineri, la consumul de carne.

Alege-ti o exceptie
Nu-ti interzice nimic pentru vei ajunge sa dai iama fix in acel lucru, fie ca vorbim despre un aliment, o mancare, un pahar de vin sau un restaurant. Permite-ti, o data pe saptamana, sa te bucuri de aceasta “placere vinovata”. In timp, vei constata ca ti se vor schimba gusturile si nu-ti vei mai dori sa “pacatuiesti”.

Incepe cu pasi mici
Nu-ti mai propune sa slabesti 10 kilograme pe saptamana sau sa faci sport 5 zile din 7. Pentru ca ti se va parea imposibil, iar asta te va demoraliza si te va face sa renunti. Propune-ti, in schimb, sa mergi doar de 2 ori pe saptamana la sala.

Schimbare pe termen lung
Daca urmezi metoda Kaizen nu vei slabi peste noapte si nici nu vei simti schimbari majore in primele zile. Totul se face gradual, iar rezultatele se vor traduce intr-o schimbare a stilului de viata.