30% - iata procentul ideal de grasime din alimentatia zilnica a oricarei persoane. Iar sursele bune sunt variate. Pestele, uleiul vegetal, semintele si lactatele trebuie insa combinate in mod inteligent.

Un adult normoponderal are nevoie, in medie, de 2000-2500 de kilocalorii zilnic. Dintre acestea, 30% trebuie sa fie reprezentate de grasimi. Inseamna 65 de grame de grasime. "E bine, chiar daca vrem sa slabim, sa nu renuntam total la grasimi, pentru a obtine un echilibru - scazand foarte mult grasimile, cresc automat proteinele sau glucidele", a declarat doctor Catrinel Macovei.

Deci, indiferent de dieta, consumati grasime. Consumati zilnic si 30 de grame de seminte sau fructe oleaginoase crude si nesarate. Este vorba de nuci, alune, migdale, fistic. Ce inseamna 30 de grame? Evident, nici in cazul semintelor nu trebuie sa exageram cu acest rontait - putem sa cosumam cam atat cat putem tine intr-un pumn si este necesarul nostru de omega 3, omega 6, vitamine, minerale. Rezumand, un iaurt, un peste, 100 de grame de carne slaba, o lingura de ulei, 30 de grame de seminte pe zi reprezita consumul de grasime.

Vezi mai multe sfaturi de nutritie in reportajul video realizat de emisiunea "Ce se intampla, Doctore?":

Tags: grasimi, CSID