Dovlecii de toamna, rotunzi sau lunguieti, cu coaja tare si miez parfumat nu sunt numai elemente de decor. 200g de pulpa de dovleac are peste 200% din doza zilnica de vitamina A.

Si pentru ca are o culoare atat de puternica te-ai prins probabil ca are din plin si beta caroten (la fel ca morcovii), o substanta asociata cu longevitatea. Unde mai pui ca e una din putinele legume de la care poti folosi si semintele, crude sau prajite.

Iar daca aceste proprietati nu sunt suficiente ca sa te convingem ca poti incerca dovleacul in foarte multe retete, am gasit si beneficii pe care dovleacul s-a dovedit ca le are asupra sanatatii.

1. Ochi de vultur

Dovleacul e bogat in vitamina A, esentiala pentru vederea buna mai ales la semi-intuneric. In plus, are beta caroten, care este transformat de organism tot in vitamia A pentru o protectie suplimentara a ochilor.

2. Silueta mai subtire

Dovleacul te poate ajuta sa scazi in greutate. Asta pentru ca are fibre si putine calorii. In 200g de dovleac gatit vei gasi 3 grame de fibre si 49 de calorii, cea ce insemna ca te vei simti satul pentru mai mult timp fara sa consumi o mare cantitate de mancare.

3. Risc redus de cancer

Ca toate alimentele de culoare portocalie (morcovul sau cartofii dulci) dovleacul are beta caroten, un antioxidant care joaca un rol important in prevenirea divereselor tipuri de cancer.

4. Sistem imunitar puternic

Dovleacul este o sursa buna de vitamina C . Mai exact, 200 de grame de dolveac copt sau gatit contin 11 mg de vitamina C, care are un rol important in pastrarea sistemului imunitar in conditii optime pentru a lupta cu racelile de toamna.

5. Inima mai sanatoasa si mai fericita

Nu numai pulpa face minuni, ci si semintele de dovleac. Ca toate celelalte seminte, sunt bogate in fitosteroli care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. De aceea inima ta va fi mai sanatoasa. In plus, contin triptofan, un aminoacid esential pentru organism care joaca un rol important si in producerea serotoninei, responsabila cu starea de bine si cheful de viata al unei persoane.

Daca te-am convins ca dovleacul e bun, te ispitim si cu cele 3 retete alaturate si asteptam si propunerile tale.