Incercarile agricultorilor de a obtine seminte din ce in ce mai iuti, au dat rezultate. Astfel, nici nu se stabilieste bine detinatorul recordului mondial pentru „cel mai iute ardei” ca si apare un altul care sa revendice acest titlu.

Iuteala ardeilor se masoara cu ajutorul scalei Scoville. SHU (Scoville Heat Units) masoara concentratia de capsaicina, substanta vinovata pentru senzatia extrema pe care o simtim atunci cand mancam ardei.

In ultimii ani, recordul mondial a fost detinut de urmatoarele soiuri:

Red Savina Habanero (1994 - 2006)

Ardeii crescuti de Frank Garcia in California au fost masurati la 700.000 SHU, fiind la acea vreme cea mai mare valoare inregistrata. Timp de 12 ani, nici un alt ardei nu a reusit sa obtina un scor SHU mai mare.

Este unul dintre ingredientele folosite in spray-ul lacrimogen cu care sunt dotati politistii in SUA.


Bhut Jolokia (2007 - 2010)

Scor SHU: intre 800.000 si 1.001.300, de 400 de ori mai iute decat sosul Tabasco.

Provine din nord-estul Indiei, din zonele Assam, Nagaland si Manipur. Intreaga planta atinge o inaltime intre 45 si 120 cm, in timp ce ardeiul are intre 5 si 8.5 cm lungime si 2.5-3 cm diametru.

Ideal este sa fie crescut in zone calduroase, cu umiditatea crescuta, daca este bine ingrijit se poate adapta si la o clima ceva mai rece. In acest caz insa, isi pierde mare parte din proprietati (ajunge la doar 330.000 SHU).

In India, este folosit ca metoda de protectie impotriva elefantilor (localnicii isi ung gardurile cu sucul ardeilor).


Naga Viper (Dec. 2010 - Feb. 2011; 25-feb – 1 martie 2011)

SHU – 1.382.118 (la cel de al doilea record)

Este singurul ardei care a reusit sa intre in Cartea Recordurilor de doua ori. La cateva zile dupa ce fusese detronat din postura de „cel mai iute”, si-a recastigat locul ... doar pentru cateva zile.

Naga Viper este un soi hibrid, obtinut de fermierul britanic Gerald Fowler dupa combinarea a trei specii diferite: Naga Jolokia, Naga Morich si Trinidad Scorpion.


Infinity (Februarie 2011)

Scor SHU - 1.257.468

Infinty a rezistat doar 2 saptamani in pozitia de cel mai iute ardei. El a fost obtinut, din greseala, de agricultorul britanic, Nick Woods. Acesta povesteste ca dupa ce a gustat din ardei, s-a simtit dintr-o data ametit si nu a mai putut vorbi pentru o perioada.


Trinidad Scorpion Butch T (Martie 2011 – 6 februarie 2012)

Scor SHU - 1,463,700

Este o combinatie intre ardeiul Trinidad Scorpion si un alt tip de ardei, crescut de Butch Taylor, care este tinut secret momentan. Despre acesta din urma, se crede ca ar putea sa devina noul detinator al recordului.

Angajatilor care manevreaza acesti ardei le este interzis sa ii atinga fara a purta manusi de protectie si ochelari. In contact cu ochii, sucul ardeiului poate duce la orbire temporara. Nu se recomanda sub nici o forma consumul in stare naturala iar atunci cand este preparat termic, cei care se afla in aceeasi incapere trebuie sa poarte costume care sa ii fereasca de aburi.


Trinidad Moruga Scorpion (prezent)

Scor SHU: 2.009.231

Ardeiul, crescut in zona Moruga din Trinidad, este primul care a trecut de 2 milioane de unitati pe scala Scoville.

Cunoscatorii se asteapta ca acest soi sa ramana ceva mai mult timp in postura de detinator al recordului mondial. Nefiind un soi hibrid, ca majoritatea celorlalte, gradul de iuteala al acestuia este foarte stabil.

Cei care s-au riscat sa il guste spun ca are o aroma minunata.Totusi nu inainte de a trece prin niste momente extrem de grele. Unul dintre exemple, poate fi vazut in clipul de mai jos: