1. Realizezi ca nu poti duce o astfel de dieta pe termen lung.
Te saturi de numaratul caloriilor si de faptul ca nu poti lua cina cu prietenii la restaurant.  Ai un breaking point cand cedezi din cauza frustrarii acumulate si dai iama in tot ce ti s-a spus ca nu ai voie sa mananci. Te simti vinovat, si iti este mult mai greu sa o iei de la capat. Daca dieta este prea restrictiva si rigida, este foarte greu de dus la capat sau iti atingi obiectivul si cedezi in primele zile, cel mult saptamani.

2. Iti atingi obiectivul, insa nu te poti mentine la greutatea ideala
Dupa luni de zile in care ai depus efort fizic si psihic pentru a-ti atinge obiectivul, esti fericit. Ai greutatea dorita. Ce faci acum? Nu poti duce pentru totdeauna dieta rigida prin care ai ajuns la rezultatul dorit. Incerci sa iti pastrezi greutatea pentru cateva zile, poate cateva saptamani, insa te-ai saturat sa numeri calorii, sa te simti izolat social, si sa eviti mancarurile preferate. Bucuria unei cutii de ciocolata este brusc mai mare decat a kilogramelor in minus. Simti ca ai un avantaj si incepi sa revii la obiceiurile alimentare din trecut, insa nu trece mult pana observi ca au reinceput sa apara kilogramele. Se numeste efectul yoyo si este foarte des intalnit dupa o dieta restrictiva. De cele mai multe ori efectul yoyo nu doar adauga kilogramele pierdute, insa si ceva in plus.

3. Iti atingi obiectivul, iti poti mentine greutatea, insa esti intr-o continua stare de frustrare
Ti-ai atins obiectivul si iti mentii greutatea respectand in continuare o dieta restrictiva. Esti fericit. Insa nu chiar. Esti limitat in continuare, iar fericirea este de cele mai multe ori una doar aparenta. Esti satul de a nu merge la restaurant cu prietenii pentru ca nu au in meniu exact alimentele din dieta, esti satul de acelasi piept de pui pe gratar, esti satul de numarat fiecare calorie in parte consumata si evitarea completa a alimentelor preferate. Ai ajuns in momentul in care te intrebi cand ai renuntat complet la placerea de a manca pentru a ramane la greutatea dorita. Insa continui pentru ca ai luat o decizie. Mai rezisti o perioada, pana cand stresul si frustrarea isi fac simtita prezenta si cedezi. Dupa o perioada lunga de acumulare a frustrarii, simti ca meriti mai multe decat o prajitura. Meriti tot ce ai poftit in aceasta perioada. Iti spui ca daca ai reusit sa slabesti acum, reusesti si data viitoare. Se stie deja ca este mult mai usor sa pui kiogamele decat sa scapi de ele. Si iata cum kilogramele in minus se transforma in kilograme in plus si  te trezesti din nou de unde ai pornit. Motivatia nu este de gasit si asta te deprima. Un studiu recent a dovedit faptul ca doar 17% din persoanele care urmeaza o dieta restrictiva pot tine mai mult de 10% din greutatea pierduta in primul an.

Cum piedem kilogramele, nu si fericirea de a manca?
Am stabilit ca dietele restrictive nu sunt cheia catre succes. Insa ce functioneaza? Moderatia este cuvantul cheie. Este recomandata informarea corecta inainte de a schimba alimentatia si intotdeauna apelarea la specialisti. Un plan alimentar corespunzator este unul personalizat in functie de obiective,  varsta, sex, afectiuni medicale, si nu in ultimul rand, de preferintele alimentare!

Despre autor: Alexandra Ispas este Nutritionist si Life Coach la NutriShape. A absolvit Facultatea de Nutritie Globala si Sanatate, specializare in “Lifestyle Coaching & Fitness Management”, in cadrul Universitatii Metropolitan (Copenhaga, Danemarca).