Fructele trebuie mancate doar intre mesele principale si nu fara pauza. Acesta deoarece pot eroda ireversibil smaltul dentar. In plus, abuzul deterioreaza flora colonului. 

Alimentatia compusa in exclusivitate din vegetale face ca vezicula biliara sa nu se mai contracte. Bila este lichidul secretat in mod continuu de ficat, care se stocheaza in vezicula biliara, de unde este eliberata cand mancati grasimi. Ce se intimpla daca luati contact doar cu fibre din legume, fructe, cereale?

"Fac ca bila sa ramana acolo si se inmagazineaza acolo, ca ficatul va produce mai putina bila pentru ca nu e nevoie. Bila va deveni viscoasa pentru ca nu e nevoie si de aici pericolul sa apara calculi biliari", spune medicul Gabriel Mitulescu.

Calculii biliari sau, popular pietrele, apar frecvent ori la vegetarieni, ori la obezi. Fibrele insolubile din vegetale determina un tranzit intestinal rapid. Fibrele solubile in apa, care vin la pachet cu vegetalele, mentin colesterolul rau, LDL, la un nivel normal. Participa astfel la protectia cardio-vasculara. Alimentatia doar cu fibre inseamna de fapt reversul medaliei. Explicatia? O parte din colesterolul produs de catre organism intra in componenta bilei.

"Daca nu mai e nevoie de multa bila, va ramane mai mult colesterol si de aici o serie de boli cardio-vasculare, pentru ca exageram cu aportul de fibre", mai spune Mitulescu.

Si colonul sufera de pe urma unui aport excesiv de fibre. Odata degradate, din acestea rezulta acizi grasi cu lant scurt, cunoscuti cancerigieni. Si tot prin degradare, cantile mari de vegetale se tranforma in ME-TA-NOL, un alt toxic pentru mucoasa intestinala. Asadar, nu mai mult de 1 kilogram de fructe si legume pe zi! Nu compensati excesele alimentare ale Craciunului cu excesul de fibre in perioada care urmeaza.