Strazile din Romania s-au umplut in ultimii ani de covrigarii, care ne ademenesc cu mirosul de covrigi proaspeti, la un pret extrem de mic. Nu le ocoli, te sfatuieste nutritionista Mihaela Bilic, si alege un covrig in loc de o gogoasa, o merdenea sau o placinta cu mere, acoperita de zahar.

"Covrig inseamna paine, adica faina, apa, drojdie si sare, fara grasimea prezenta in pateuri si fara zaharul prezent in prajituri."

Covrigii proaspeti sau uscati si ambalati? Caloric vorbind, prima varianta este mai buna, explica nutritionista:

"Covrigii contin in medie 250-280cal/100g si in functie de dimensiune pot avea 50-80g/bucata. Un covrig este echivalentul a 2-3 felii de paine, deci o sursa de glucide lente (amidon) care tine de foame 2-3 ore. Un covrig si un iaurt poate sa insemne o masa atunci cand esti pe fuga si nu stii ce sa mananci."

Pe de alta parte, un covrig ambalat ajunge si la 480 de calorii, motiv pentru care trebuie consumati rar si cu masura:

"Daca sunt uscati si ambalati, covrigii isi dubleaza valoarea calorica pentru ca in compozitia lor intra si grasimea. Cititi etichetele, procentul de grasime poate fi cuprins intre 5 si 18% iar caloriile urca la 400cal/100g si chiar 480cal/100g pentru covrigii cu fibre! Covrigii ambalati sunt produse de rontait, bogate in calorii, care se consuma rar si cu masura."

Fiind un produs fainos, poate ingrasa daca este consumat in cantitate mare. Daca tii la silueta, elimina painea si garnitura de la mesele urmatoare atunci cand ai mancat un covrig.

Covrigul poate si asociat fara grija si cu alte alimente - practic, il poti consuma pe post de paine si atunci aproape orice combinatie este permisa:

"Covrigul proaspat este un derivat din paine, deci poate fi mancat gol sau asociat cu lactate, mezeluri, branzeturi. Baloneaza si ingrasa la fel ca painea, e practic, ieftin si usor de gasit si mai e si de post :) Atata vreme cat 55% din dieta zilnica trebuie sa fie reprezentata de carbohidrati (glucide lente) trebuie sa mancam paine, mamaliga, cereale, paste fainoase, orez, cartofi, fasole...sau covrigi in fiecare zi."


Dr. Mihaela Bilic este medic primar in nutritie. O puteti gasi la Centrul Medical Provita, telefon 0730635357.


Foodstory.ro si nutritionista Mihaela Bilic iti prezinta variantele sanatoase ale celor mai populare mancaruri, fie ele romanesti, fie de import, intr-un serial intitulat simplu "Ce mananca romanii". Iata despre ce am discutat pana acum:

Ce mananca romanii, ep. 1. Cel mai sanatos mod in care poti consuma o saorma
Ce mananca romanii, ep 2. Gratarul de vara: cate calorii are un mic si ce carne ingrasa cel mai mult 
Ce mananca romanii, ep. 3: Totul despre cartofii prajiti. Cu ce alte alimente ii poti combina fara sa te ingrasi
Ce mananca romanii, ep. 4: Micii cu paine si mustar, varianta romaneasca a burgerilor americani
Ce mananca romanii, ep 5: Cat de mult ingrasa salata de boeuf
Ce mananca romanii. Ep 6. Cat de sanatos este sa mananci paine cu slanina si ceapa