1. Dieta 5:2
Pe scurt, acest regim promite kilograme in minus fara sa simti restrictiile de mancare. Practic, ai 5 zile pe saptamana in care sa mananci normal si 2 zile de detoxifiere, in care numarul de calorii este redus la un sfert din doza zilnica recomandata. Cele doua zile cu 500 -600 de calorii nu trebuie sa fie consecutive. Pe langa scaderea in greutate, dieta promite si imbunatatirea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.

Cat este de eficienta?
Cel mai mare studiu facut in 2011 pe subiecti umani arata ca si persoanele care mananca mai putin doar doua zile pe saptamana si cele care isi controleaza in permanenta numarul de calorii slabesc un numar similar de kilograme. Ambele stiluri de a tine dieta aveau rezultate similare si in privinta tensiunii sau colesterolului. Ce-i drept, studiul a fost facut pe femei obeze si nu este clar daca rezultatele se pot aplica pentru toata lumea. Pe de alta parte, doar doua zile de dieta restrictiva pot fi mai usor de suportat de catre unele persoane fata de restrictiile permanente.

2. Dieta Paleo
O reintoarcere spre mancarea de acum mii de ani, dieta din paleolitic propune ca ingrediente principale multa carne, fructe, legume, nuci sau seminte si evitarea alimentelor moderne de la cele procesate pana la lactate, sare si zahar. Promoveaza hrana sanatoasa pe care stramosii nostri o mancau si promite nu numai o silueta subtire, ci si un corp mai sanatos, mai puternic si cu mai multa energie.

Cat este de eficienta?
Inlocuirea alimentelor procesate cu unele integrale are unele avantaje, mai ales ca alimentele procesate au si un adaos consistent de zahar. Asta pentru ca un consum ridicat de zahar este asociat cu obezitatea, bolile de inima si diabetul. Dar taierea altor grupe de alimente precum lactatele ar putea produce un dezechilibru in aportul de calciu din organism Pana la urma nu este nevoie sa adopti o dieta atat de stricta ca sa eviti zaharul si alimentele procesate.

3. Dieta fara zahar
Acest tip de regim de slabit variaza de la eliminarea oricarui aliment care contine zahar (asta inseana inclusiv fructe sau lactate) pana la eliminarea numai a alimentelor care au adaos de zahar in ele: biscuiti, prajituri, sucuri, paine, cereale, sosuri. Explicatia sta in faptul ca alimentele bogate in zahar iti dau doar falsa impresie ca esti satul si in scurt timp dupa ce le-ai consumat iti va fi din nou foame. In plus, dieta promite sa iti dea mai multa energie si sa imbunatateasca starea de sanatate.

Cat este de eficienta?
Zaharul nu este la fel de important pentru organism precum grasimile bune, proteinele sau carbohidratii pentru ca organismul sa poata functiona ca la carte. De aceea, eliminarea lui sau a indulcitorilor artificiali nu poate sa ne faca decat bine. O astfel de dieta va avea rezultate vizibile pentru ca prin reducerea zaharului reduci si numarul de calorii si grasimi saturate. Este esential, insa, sa alegem varianta mai blanda in care eliminam doar alimentele cu zahar adaugat nu orice sursa de zahar sau fructoza din mesele noastre.

4. Dieta “Virgin”
Ideea de la care porneste este ca toata lumea poate avea intr-un fel sau altul o intoleranta alimentara, iar aceasta ne poate pune in pericol silueta. Prin aceasta dieta elimini, practic, 7 din alimentele si ingredientele considerate responsabile pentru intolerante alimentare: gluten, soia, lactate, oua, porumb, arahide, zahar si indulcitori. Despre toate acestea se spune ca pun in alerta sistemul imunitar ceea ce va produce o reactie inflamatorie in organism. Rezultatul va un dezechilibru al insulinei si leptinei, ceea ce va duce la acumularea de kilograme in plus. Cu ce ramanem in meniu dupa eliminarea alimentelor periculoase? In mare parte cu proteine slabe, fibre si legume.

Cat este de eficienta?
Mai multe studii au aratat ca un regim alimentar bogat in grasimi poate avea ca raspuns inflamatii. Dar ideea ca cei mai multi dintre oameni sufera de o intoleranta alimentara pare suspecta. De multe ori, reactiile pe care le asociem intolerantei alimentare sunt un efect al unei diete nesanatoase. Simptome precum durerile de cap, oboseala, senzatia de balonare sunt in multe cazuri rezultatul consumului de bauturi acidulate, cofeina, gustari sarate, fast food sau semipreparate. Renuntarea la alimentele enumerate va avea, probabil, un efect asupra kilogramelor, dar ne va priva de anumite elemente esentiale. In loc sa taiem din grupele alimentare considerate periculoase mai bine invatam sa gatim acasa, din ingrediente simple si introducem in meniu multe fructe si legume, cred cercetatorii.