Exista un ingredient special care iti poate schimba viata, succesul si sa iti induca starea de bine? Sociologii spun ca exista si e mai la indemana decat orice pilula miraculoasa: masa in familie. 

Bucura-te de masa alaturi de toata familia, de vasele tale se ocupa Finish!

Daca cinele in familie sau pranzul de duminica sunt din ce in ce mai rare, e timpul sa schimbi ceva in obiceiurile zilnice si sa inveti sa apreciezi din nou savurarea celor mai bune mancaruri alaturi de cei de langa tine. Sunt o infuzie de sanatate pentru minte si trup indiferent de varsta celor care se aduna in jurul mesei.

O familie mai unita

Nicio convorbire la telefon si nicio cafea bauta in fuga cu mama sau cu fratele nu va egala discutiile destinse care se nasc in jurul unei portii de supa fierbinte. Mesele in familie au aceasta calitate unica de a fi un ingredient al bunei dispozitii si al legaturilor puternice care se nasc intre cei care iau parte la ospata. Daca nu exista niciun al moment in care sa va puteti strange toti ai casei sa va povestiti intamplarile de peste zi, cina in familie e motivul cel mai bun pentru descarcarea bagajului de griji, reusite, impliniri. Pentru copiii mesele cu parintii sunt un model bun de urmat peste generatii si le dau sentimentul de siguranta. Este printre putinele momente in care membri familiei sunt destinsi si deschisi sa depene amintiri si povesti care sa le arate celor mai mici dintre ei istoria familiei.

Comunicare fara bariere

O masa buna merge alaturi de un vin bun. Si cum vinul dezleaga limbile, cu siguranta comunicarea nu mai are bariere. Acesta ar fi unul dintre motive, dar mai exista argumentul atmosferei destinse pe care toata lumea o adora atunci cand e vorba de mesele in familie. E un moment in care tipetele sau reprosurile nu prea isi gasesc loc, in care ne antrenam in discutii relaxate in care sfaturile adultilor nu mai par o povara pentru copii. Pentru cei care nu stapanesc tehnica conversatiei, o masa alaturi de cei dragi ar putea fi reteta potrivita pentru alungarea complexelor.

Copii mai cuminti si mai destepti

Un sondaj facut in 1994 a aratat ca tinerii si copiii care iau masa in familie au note mai bune la scoala, sunt mai motivati si mai toleranti cu cei din jurul lor. Pe de alta parte, cei care nu au parte de astfel de mese sunt ai tentanti sa aiba vicii, sa sufere de depresii si sa intre in belele la scoala. Ca sa intareasca toate aceste concluzii, un studiu al Universitatii din Minnesota a scos la iveala faptul ca si in cazul familiilor care nu sunt prea unite, o masa impreuna poate reduce riscul unui comportament sau stil de viata nepotrivit printre cei tineri.

Mese mai sanatoase

Mesele in familie sunt asociate de cercetatorii de la Harvard cu un stil de viata sanatos. Studiul facut in anul 2000 a aratat ca aceia care mananca impreuna cu familia in fiecare zi sau aproape in fiecare zi consuma cantitati mai mari din nutrientii importanti: calciu, fier, fibre, vitamine si lasa deoparte grasimile. Explicatia este simpla. Mesele in familie inseamna de cele mai multe ori mancarea pregatita acasa si mai rar preparate fast-food. . In plus, atunci cand trebuie sa imparti si cu altii o tava de prajituri nu vei mai putea sa consume de unul singur jumatate din ea.

Cum sa-i stragi pe toti in jurul mesei?

O cina in fata televizorului, chiar daca sunteti prezenti cu totii, nu echivaleaza cu un ape care o savurati in liniste la masa din bucatarie. Este greu, insa, sa-I convingi pe toti sa renunte la programul preferat sau la jocul de pe calculator ca sa mancati. Cu putin effort si organizare se poate sa-I aduci pe calea cea buna. Pentru inceput cate o masa, doua pe saptamana, iar apoi o rutina zilnica pe care toti sa o astepte cu drag.

Cum sa organizezi mese in familie fara efort?

Nu e nevoie sa gatesti preparate complicate ca sa va simtiti bine la cina. Este sufficient sa ai in plan meniuri sanatoase care sa aiba toti nutrientii necesari pentru energia familiei. Cand exista si copii prin preajma ai gija sa le oferi legume si fructe proaspete, carnuri slabe (pui, peste, curcan), cereale integrale si sucuri naturale. Gateste in week-enduri o reteta speciala care sa fie aparitia surpriza pe masa.

Pana la urma, nu conteaza cat de multe si sofisticate sunt felurile de mancare de pe masa ci bucuria de fi alaturi de cei pe care ii iubesti.

Tags: cina, familie, pranz