Natura are un mod fascinant de a ne ghida gusturile spre ceea ce e mai bun si mai sanatos. Legumele si fructele in culori puternice ne atrag intotdeauna si partea buna e ca pe langa vitamine si fibre, acestea au si un continut important de fitochimicale. Sunt substante care ajuta vegetalele sa fie mai rezistente, dar si pe noi sa fim mai sanatosi. Unele dintre ele actioneaza ca niste antioxidanti, altele stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a beneficia de toata puterea fitochimicalelor, include in dieta legume si fructe din toata paleta coloristica. Iata ce beneficii aduce fiecare culoare.

Rosu

Fructele si legumele rosii isi iau culoarea din licopen, o fitochimicala care are puterea de a proteja impotriva cancerului de san si de prostata. Un studiu nou, publicat in 2012, arata ca printr-un nivel ridicat de licopen scade si riscul de atac cerebral.

Poti alege un aliment rosu aproape in orice sezon. De la rosii, ardei si pepene vara, pana la grepfrut roz in lunile de iarna.

Portocaliu

Alfa si beta carotenul fac legume ca morcovul sau cartoful dulce sa aiba o culoare vibranta si portocalie. Organismul nostru transforma aceste substante intr-o forma activa a vitaminei A, care mentine sanatatea ochilor, oaselor si sistemului imunitar.

Oferta portocalie este extrem de bogata. Pe langa morcovi si cartofi dulci poti incerca caise, mango, portocale, papaya, dovleac, tangerine.

Galben si verde

Multe legume in aceste culori sunt bogate in luteina si zeaxantina, doua fitochimicale care previn degenerarea maculara, principla cauza a pierderii vederii. In plus legumele cu frunze verzi au si beta caroten.

Nu exista scuze pentru a le ocoli. Le gasesti aproape tot anul. Include in meniu salata verde, rucola, anghinare, sparanghel, dovlecei, ardei sau porumb.

In aceeasi culoare puternica de verde vei gasi si o parte din legumele din familia cruciferelor: broccoli, varza de bruxelles, varza alba. Acestea au in componenta izotiocianat, un compus care previne aparitia cancerului de prostata.

Albastru, violet, purpuriu

Legumele si fructele care au aceste culori sunt bogate in antocianine, antioxidanti asociati cu sanatatea optima a inimii si a functiilor cerebrale. Un studiu al Scolii de Sanatate Publica din Boston a aratat ca prin consumul de fructe bogate in antocianina se reduce riscul aparitiei bolii Parkinson.

Include in mesele zilnice fructe de padure (coacaze, mure, afine, zmeura, merisoare), prune, vinete, ridichii, capsune pentru un aport maxim din acesti antioxidanti.