Unele alimente au ca efect nu numai senzatia de satietate si placere gustativa, ci si o senzatie de bine pentru ca pot produce endorfine, acei hormoni responsabili pentru fericire.

Endorfinele sunt produse de hipotalamus si alte organe ale corpului in diverse momente, ca un raspuns la stimuli cum ar fi stresul, teama sau durerea. Organismul uman elibereaza cel putin 20 de tipuri de endorfine diferite, printre care dopamina, care ne ridica moralul, sau serotonina, care contribuie la o stare emotionala buna.

Probabil ca ai experimentat pana acum senzatia de bine si placere pe care ti-o poate da o bucatica de ciocolata sau o inghetata savurata incet. Iar pentru aceste reactii exista o explicatie stiintifica. Cele doua alimente ajuta organismul sa produca endorfine, ceea ce ne face sa ne simtim bine.

Daca intri in categoria celor care au nevoie de o doza de fericire si de o sedinta de terapie impotriva depresiei, testeaza mai intai o portie din aceste alimente benefice.

1. Ciocolata

Sunt putini care pot rezista unei astfel de tentatii dulci. O asociem foarte des cu o mancarea care ne alina orice durere sau tristete, tocmai pentru ca ajuta organismul sa elibereze endorfine. In plus, ofera si o doza buna de cofeina, ceea ce ne va ridica nu numai moralul, dar si energia din organism.

2. Mancare iute

Ceea ce simti atunci cand consumi ardei iute, de exemplu, si asociezi cu gustul iute este, de fapt, durere - o reactie normala a organismului in contact cu acei compuisi din aliment, cum ar fi capsaicina. Rezultatul? Organismul va elibera si mai multe endorfine pentru a contracara durerea, ceea ce iti va da o sezatie de bine in final.

Citeste si: Cum stingi focul de pe limba. 6 solutii rapide pentru a scapa de gustul iute

3. Paste

O portie buna de paste cu sos pot face minuni asupra psihicului. Pastele sunt carbohidrati, care sunt considerati un ingredient ce ne da senzatia de fericire dupa o masa. Explicatia sta in faptul ca o portie de carbohidrati va imbunatati producerea de serotonina, ceea ce te va scapa de gandurile negre. Se stie ca un nivel scazut de serotonina este asociat cu depresia.

4. Banane

Sunt una dintre gustarile naturale cele mai la indemana. Sunt bogate in potasiu, care este un mineral esential pentru functionarea optima a sistemului nervos. In plus, sunt alimente dulci, care contin zaharuri naturale ce se elibereaza rapid in sange, creand o senzatie de energie.

Citeste si: 8 motive pentru care sa mananci banane zilnic

5. Struguri

Strugurii au in componenta multa vitamina C, care stimuleaza producerea de endorfine. Pe langa asta, adauga zaharul din ei si ai un cocktail de substante bune pentru optimism sanatos.

6. Inghetata

Este mai mult decat desertul adorat vara. Inghetata este alimentul cu cea mai mare putere de stimulare a productiei de endorfine. Asta pentru ca este bogat in zahar si grasimi, care stimuleaza creierul sa elibereze dopamina si, prin urmare, senzatia de placere.

Citeste si: Deliciu de vara. Cum sa faci inghetata cu doar 4 ingrediente fara aparatura speciala

7. Capsune

Sunt fructele dupa care tanjesti la inceput de vara nu fara un motiv anume. Sunt bogate in vitamina C, ceea ce stimuleaza producerea de endorfine. In plus, culoarea lor rosie (datorata prezentei in compozitie a unor flavoniode), ne poate creste buna dispozitie doar dintr-o privire.