De cele mai multe ori, printre aceste obiective se numara, mai vag sau mai clar stabilit, cel de a fi un om mai sanatos. Toate bune si frumoase, incepi cu cele mai evidente resurse – alimentatia si sportul. 

Insa „cheia succesului” consta intotdeauna in a merge in procese cu pasi mici si clari. Hai sa aflam impreuna ce putem face, din punct de vedere al alimentatiei, pentru a progresa intr-o directie sanatoasa in anul care se asterne in fata noastra.

 

1. Bea un pahar cu apa la inceputul fiecarei mese

Faptul ca avem nevoie de aproximativ 2L de lichide pe zi (in special apa) este un adevar universal acceptat. Atunci cand nu acordam suficienta atentie acestui aspect si consumam prea putine lichide, inevitabil ne vom indrepta catre dureri de cap, o stare de iritabilitate, senzatia ca nu mai vedem lucrurile clar si per total, o stare de spirit deficitara. Insa cum facem sa ne hidratam corect si complet de-a lungul unei zile? Suna cunoscut provocarea? Pe langa aplicatiile pentru mobil, sau bratarile de fitness/ health care ne amintesc pe parcursul zilei sa bem un pahar cu apa, pontul este sa ne cream obiceiul de a bea cate un pahar cu apa inainte de fiecare masa. Mai mult decat atat, consuma alimente cu un continut mare de apa, spre exemplu, rosiile.

 

2. Incepi diminetile cu proteine, legume si fructe la micul dejun

Acestea sunt cunoscute pentru faptul ca imbunatatesc atat energia, cat si puterea de concentrare. Combinate cu faptul ca micul dejun este, cu adevarat, cea mai importanta masa a zilei, care ne da „combustibilul” necesar pentru toate orele ce urmeaza, includerea de proteine, legume si fructe in fiecare mic dejun se va traduce intr-o zi mai bogata in energie si invariabil, cu o stare de spirit buna. Asadar, poti incepe ziua cu doua oua fierte si verdeturi, adaugand pe langa acestea alimente care iti plac. Unde mai pui si ca poti pregati in avans ouale fierte tari, pentru mai multe zile, deci nu vei pierde prea mult timp dimineata. 

 
3. Calciul – ia-l „la pachet”
Ai auzit inca din copilarie, mcaar de la parinti si la orele de biologie cat de important este Calciul pentru corp, mai ales pentru sanatatea sistemului osos. In plus, stii deja cat de importante sunt lactatele pentru aportul optim de Calciu in organism. Laptele si branzeturile sunt alimente de baza, dar si surse clasice de Calciu si vitamina D, nutrienti care lucreaza mana in mana pentru un sistem osos puternic. Dar stim cat de greu „transportabile” sunt, mai ales daca alegi transportul in comun sau bicicleta pentru deplasarile prin oras. Asadar, fa-ti un stoc de iaurturi de baut, kefir, iaurt Grecesc, sau ia-ti pentru pranzul de la birou niste somon (la conserva, sau afumat) – acesta contine atat Calciu, cat si vitamina D. 
 
 
Speram ca iti sunt de ajutor aceste trei puncte de plecare in directia unei alimentatii mai sanatoase! Ramai pe faza pentru partea a doua din aceasta mini-serie!