4. Vrei o gustare? Incearca fibrele in loc de gustarea de la automat!

Optim este sa mancam 25 de grame de fibre pe zi, pentru a ne ajuta in principal inima si sistemul circulator. Cum facem sa evitam automatul din companie, sau magazinul de la colt? Raspunsul sta in legumele proaspete – si cu cat sunt mai „crocante”, cu atat este mai bine. Acestea sunt indicate, chiar daca nu sunt atat de usor de privit ca gustari. Iti poti crea un obicei din a face piata inclusiv pentru legume mici: ardei grasi mici, baby carrots (sau morcovei, daca iti place sa ii numesti asa), baby spinach (sau frunzele mici de spanac, care se gasesc prespalate si gata ambalate). Iar daca iti place sa le si pregatesti putin, cumpara si avocado si fa-ti un guacamole delicios, ca gustare de seara. 

 
5. Transforma intr-un obicei cinele sanatoase
 
Stim, este foarte greu sa te intorci acasa obosit, dupa o zi de munca, poate si dupa o naveta, sau minute bune petrecute in trafic si sa te mai concentrezi pe pregatirea unei mese de seara. Cadem cu totii in capcana comenzilor la restaurantele care livreaza acasa, sau mancatul pe fuga al oricarui aliment a mai ramas prin camara sau frigider, sau si mai grav, sarim cu totul peste masa de seara si astfel nu mai mancam pret de ore bune, pana la urmatorul mic dejun. Asadar, creeaza-ti un „stoc de urgenta” pentru mesele de seara: oua, avocado, broccoli congelat, iaurt grecesc, paine integrala. Deja ti se pare ca poti pregati rapid o masa din toate acestea? Banuiesti bine, poti face o omleta (chiar daca vorbim despre cina si nu micul dejun). Mai departe, fa tu o lista cu alimente usor de gasit si pastrat pentru cinele din timpul saptamanii, in functie de preferintele tale. Si aprovizioneaza-te din timp! 
 
 
 
6. Bucura-te de „ceva dulce”
 
Si nu in ultimul rand, cat de greu ne-ar fi fara ceva dulce din cand in cand? Nu te mai gandi ca desertul este rau pentru sanatate, fiindca lucrurile nu stau deloc asa! Cheia cu dulciurile este sa fie cat mai naturale si in portii mici. Asadar, asigura-te ca ai intotdeauna fructe de sezon la indemana, retete de prajituri pe care le poti face rapid si usor, chiar daca nu esti un as in bucatarie, sau pentru cel mai rapid desert dintre toate – ciocolata neagra, cu un continut cat mai ridicat de cacao.
 
 

Toate acestea fiind spuse, concluzia esentiala de retinut este urmatoarea: nu toate cele sase sfaturi trebuie aplicate de maine, ca litera de lege. Dimpotriva, o astfel de abordare este cea care ne deviaza mereu cursul la inceput de an, fie ca alegem sa mancam sanatos, sa facem mai mult sport, sa citim mai mult, sau orice plan am avea. Incearca, pe cat posibil sa incluzi pe rand aceste sfaturi in obiceiurile tale de zi cu zi, pas cu pas, fara sa te invinovatesti daca ocazional vei calca stramb. Victoriile mici si constante sunt cele care functioneaza cu adevarat, nu o schimbare majora de pe o zi pe alta. Pana la urma, suntem oameni :).

Mult succes!