Mit: Ciocolata ingrasa
Adevar: Ciocolata nu favorizeaza excesul de greutate sau obezitatea daca se consuma moderat, in cadrul unei diete care sa echilibreze energia dobandita si consumul energetic al organismului.

Mit: Ciocolata favorizeaza aparitia acneei

Adevar: Expertii in nutritie afirma ca acneea are drept cauza fundamentala factori hormonali, proprii adolescentei, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit stiintific o relatie intre aparitia cosurilor si consumul de ciocolata.

Mit: Ciocolata provoaca aparitia cariilor
Adevar: Desi consumul de alimente si bauturi care contin zaharuri este asociat, in general, cu aparitia cariilor, aceasta relatie nu este directa, pentru ca intervin alti factori precum textura alimentelor si aderenta. O buna igiena bucala poate preveni aparitia cariilor.

Mit: Ciocolata genereaza dependenta
Adevar: Nu s-a putut demonstra stiintific ca ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependenta fata de ciocolata, ar trebui sa se consume cantitati imense zilnic.

Mit: Ciocolata ridica nivelul colesterolului
Adevar: Grasimile din ciocolata provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alti acizi, nu ridica nivelul colesterolului din sange. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolata contribuie la mentinerea nivelurilor 'colesterolului bun'.

Mit: Ciocolata contine cafeina
Adevar: Prezenta cafeinei in ciocolata este nesemnificativa. In produsele de cacao predomina teobromina, care, desi este din aceeasi familie cu cafeina, are o putere de stimulare putin semnificativa.