Unul dintre lucrurile pe care oamenii nu le cunosc destul de bine este faptul ca organismul are nevoie de alimente alcaline. Atunci cand mancarea consumata este digerata ea se transforma in ceva ce putem numi “cenusa”, iar aceasta cenusa este acida sau alcalina, in functie de nivelul de fosfor, magneziu, calciu, potasiu si sulf pe care alimentele il au. Tot acest proces este menit sa stabileasca echilibrul pH-ului din sange.

Toate alimentele din natura contin atat elemente acide cat si alcaline, ceea ce poate face ca echilibrul pH-ului sa nu fie intotdeauna optim. In cazurile in care organismul uman nu primeste destule elemente alcaline, acesta le va extrage din propriile surse- oase sau alte tesuturi vitale. Scaderea nivelului de alcalin din oase si tesuturi afecteaza capacitatea organismului de a se vindeca si de a se detoxifia , ceea ce aduce cu sine stari de slabiciune si boli. 

Dieta alcalina, secretul prin care mananci cat vrei, dar slabesti fara probleme

Scopul organismului este acela de a mentine intotdeauna un echilibru, insa tu ai un rol extrem de important cand vine vorba de a-ti ajuta organismul sa functioneze sanatos. Cateva dintre alimentele care iti asigura necesarul de alcaline din organism, fara a-ti pune in pericol metabolismul, sunt:

1. Radacinoasele

In medicina traditionala chineza, radacinoasele au un rol “yang” de vindecare. Acestea sunt mai  bogate in minerale decat alte legume, motiv pentru care ar trebui sa fie de nelipsit din mesele tale zilnice. Consuma ridichi (albe, negre sau rosii), sfecla, morcovi, napi, hrean si telina. Usor de gatit, la aburi sau fierte doar 20 de minute, aceste radacinoase iti vor da energie si satietate.

2. Legumele crucifere

Sunt cateva legume despre care nu doar ca sunt bune sunt pentru organism, dar care au si un gust foarte bun fara prea multe adaosuri. Broccoli, salata, varza si conopida sunt legumele care te ajuta sa iti pastrezi un organism sanatos.

3. Verdeturile

Acestea includ spanacul, varza creata, napii si sfecla mangold. Spanacul este totusi cel care iti asigura cea mai mare cantitate de vitamina K dar si o serie de minerale, fibre si antioxidanti ce ajuta la digestie si la vedere.

Citeste si: 5 plante de primavara pe care trebuie sa le consumi zilnic

4. Usturoiul

Un aliment cu adevarat miraculos, usturoiul apare in fruntea listei alimentelor care intaresc metabolismul. Este un puternic aliment alcalin, ofera imunitate, ajuta la scaderea presiunii arteriale, la detoxifiere si lupta impotriva bolilor.

5. Ardeiul paprika

Ardeiul paprika are un continut ridicat de enzime esentiale functiilor endocrine si este unul dintre cele mai alcaline alimente. Este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriale si ofera un supliment de vitamina A care lupta impotriva stresului si a slabiciunii organismului. 

6. Lamaile

Lamaile raman cel mai alcalin aliment dintre toate. Acestea sunt un bun dezinfectant natural, pot trata rani deschise si au rezultate bune in lupta cu virusul gripal. Lamaile ajuta si la detoxifiere si la energizarea ficatului.