Sunt pline de fibre dietetice, proteine, fier si, mai ales, grasimi sanatoase. Asa ca de ce nu le-ai arunca peste orice gatesti in bucataria ta? Fie ca vorbim de salate, smoothieuri, omlete sau mancaruri la cuptor - foloseste-le din plin, asta iti recomanda expertii in nutritie.

1. Semintele de canepa
Au o lista impresionanta de atribute nutritionale. Contin 10 aminoacizi esentiali, contin peste 30% proteina pura si sunt compuse de 40% fibre, o cantitate impresionanta care ajuta in cazul problemelor gastro-intestinale, iar continutul bogat de Omega 3 si Omega 6 le recomanda pentru sanatatea parului si a pielii. De asemenea, semintele de canepa ajuta in cazul bolilor de inima, a mai multor forme de cancer si a bolilor  Alzheimer si Parkinson. Adauga-le  in iaurt, smoothie-uri, salate sau pe painea facuta in casa, pentru un plus de textura.

2. Semintele de dovleac
Sunt excelente pentru piele si pentru tratarea acneei, iar asta pentru continutul bogat de zinc, seleniu, vitamina E si acizi grasi. De asemenea, aceste seminte au una din cele mai ridicate doze de fitosteroli, substante care lupta cu colesterolul si ii ajuta pe cei care mananca foarte gras sa isi mentina sanatatea inimii. Semintele de dovleac sunt o solutie si pentru persoanele care au piatra la rinichi, deoarece previn formarea de pietre din oxalat de calciu. Nu in ultimul rand, ajuta persoanele care sufera de artrita sau osteoporoza. Serveste-le ca gustare sanatoasa, in paine, peste paste sau in combinatie cu peste.

3. Semintele de chia
Semintele de chia sunt unele dintre cele mai puternice, functionale si pline de nutrienti alimente din lume. Extrem de bogate in fibre si pline de antioxidanti, proteine, minerale, vitamine si Omega-3, chia sunt ideale pentru persoanele care vor sa adopte un stil de viata sanatos. Dupa ce sunt scaldate intr-un lichid, semintele de chia prind o textura gelatinoasa. Asa ca adauga-le in sosuri, smoothie-uri, iaurt.

4. Semintele de floarea soarelui

Sunt o sursa excelenta de vitamina E, care calatoreste peste tot in corp si neutralizeaza radicalii liberi. Semintele de floarea soarelui au si cel mai mare continut de fitosteroli, niste compus asemanatori colesterolului care, atunci cand sunt in corp in cantitati suficiente, reduc nivelul de colesterol din sange, sporesc imunitatea si scad riscul de cancer. Dar beneficiile semintelor de floarea soarelui nu se opresc aici. Sunt o sursa foarte buna de magneziu, ceea ce le face perfecte pentru persoanele care sufera de astm, tensiune, migrene. Pune-le in salate, in sandvisuri, pe felii de paine cu branza.

5. Semintele de in

Contin unul din cele mai bogate pachete de nutrienti de pe planeta. Au fost cultivate inca din cele mai vechi timpuri in Babylon, iar beneficiile ii sunt recunoscute in continuare. Ba chiar incep sa fie din ce in ce mai populare in toate colturile globului. Acestea sunt pline de grasimi bune (Omega 3) si protejeaza inima si sistemul circulator. Contin atat fibre solubile, cat si insolubile. De asemenea, sunt pline de fitochimicale, care includ si antioxidanti puternici. Semintele de in sunt si una din cele mai bune surse de lignani, substante care echilibreaza nivelul hormonilor la femei. Tocmai de aceea, semintele de in joaca un rol cheie in lupta contra cancerului la san, a problemelor de fertilitate si a simptomelor pre-menstruale. Poti sa le folosesti in tarte, in salate, in sandvisuri.