1. Ouale sunt bune de mancat timp de 3 luni
Durata de viata la raft a oualor este de doua luni, insa specialistii de la Departamentul de Agricultura al Americii (USDA) sustin ca ouale pot fi consumate chiar si in urmatoarele 3-5 saptamani. Iar daca ouale sunt organice si sunt stocate corect, poti sa le folosesti cu incredere.

2. Albe sau maro? Nu conteaza
Nu exista nicio diferenta intre oua, chiar daca au coaja de culori diferite. Coaja tine de rasa de pui, nu are nimic de-a face cu calitatea oulor sau a rasei de gaini. Toate ouale sunt la fel inauntru.

3. Ce reprezinta culoarea galbenusului
Nuanta galbenusului, fie ea pala sau aprinsa, este un indicator al hranei folosite pentru crestea gainilor. Cele care sunt hranite cu cereale sau cu ierburi pline de carotenoide au galbenusuri de un galben intens, dar asta nu inseamna neaparat ca galbenusul este mai hranitor. Insa e un semn ca gainile au fost mai sanatoase - in general, cele crescute natural au acces la o gama mai larga de nutrienti, iar galbenului este mai galben.

4. Varsta gainii conteaza
Cercetatorii nu s-au decis cine a aparut mai intai - puiul sau gaina, insa au stabilit un lucru: cand vine vorba de calitate, gaina e mai importanta. Se pare ca cele mai bune oua sunt facute de gainile de varsta intermediara (55-78 saptamani).

5. Ouale sunt proteine perfecte
Ouale sunt campioane la capitolul "proteine de calitate". Asta pentru ca proteinele continute sunt absorbite foarte usor de corpul uman.

Vezi si: 7 retete de omleta pentru fiecare zi a saptamanii