O dieta vegetariana poate fi sanatoasa si plina de beneficii pentru organism, dar asta cu conditia sa fie echilibrata. Renuntand la carne, trebuie sa te asiguri ca o inlocuiesti asa cum trebuie. Include in alimentatia zilnica cereale, fructe si legume colorate si grasimi sanatoase. Bea multa apa si informeaza-ti medicul cu privire la noua ta dieta - poate te va ajuta sa-ti creezi un program de alimentatie potrivit organismului tau. 

Dar ai mare grija - inainte sa renunti definitiv la carne, trebuie sa-ti programezi cu atentie alimentatia de zi cu zi. Poti sa gresesti foarte usor la inceput, iar corpul tau sa aiba de suferit mult de pe urma alegerilor tale. Vezi ce greseli poti face atunci cand alegi sa devii vegetarian:

Mananci prea putin

Atunci cand treci la alimentatia vegetariana, ai tendinta sa consumi aceleasi cantitati de mancare ca si inainte. Problema este ca te vei simti de multe ori flamand sau nesatul, iar asta pentru ca mancarea vegetariana nu este atat de satioasa ca cea care contine carne. Pregateste-te sa iti maresti portiile.

Nu inlocuiesti corect carnea cu alte alimente

Sunt o multime de plante din care poti sa-ti iei nutrientii necesari organismului. Poti sa iei calciu din legume cu frunze verzi si tofu, acizi grasi Omega 3 din seminte de in, nuci si migdale. Insa una din cele mai mari greseli pe care le fac noii vegetarieni este sa ignore vitamina B12, care se gaseste de obicei in carne si care este foarte importanta pentru creier. Iar marea problema este ca abia dupa un an organismul semnaleaza carenta, cand se transforma deja intr-o anemie destul de serioasa. In acest caz, alegerea perfecta sunt cerealele fortificante pentru micul dejun.

Nu-ti asculti organismul

Nu lua poftele ca pe un semn ca organismul tau are nevoie de ceva anume. Nu exista nevoia de bacon, de exemplu. In schimb, fii atent la ce contin alimentele de care ti-e pofta - in acest caz, s-ar putea sa ai nevoie de mai multe grasimi in alimentatie. 

Ai impresia ca orice este vegetarian, este sanatos

Persoanele care se hotarasc sa renunte la carne ar trebuie sa o faca pentru sanatatea lor, nu doar pentru ca este in trend. Asta inseamna ca alimentele vegetariene procesate nu sunt o optiune. Branzeturile, hamburgerii si celelalte mancaruri pentru vegetarieni sunt de cele mai multe ori mai rele pentru organism decat carnea, iar asta pentru ca sunt procesate si contin mult sodiu si grasimi nesanatoase. Daca te hotarasti sa devii vegetarian, nu te baza pe ele.

Mananci doar salate atunci cand iesi in oras

Cand esti la inceput, ai tendinta sa iti comanzi doar salata sau alune la restaurant, intrucat pare cea mai simpla solutie pentru stilul tau alimentar. Totusi, desi multe dintre restaurante isi bazeaza meniul pe carne, gasesti si mancare pentru tine. Experimenteaza si roaga chelnerul sa iti personalizeze o anumita mancare, astfel incat sa-ti satisfaci toate nevoile de nutrienti.