Controleaza-ti boala in loc sa o lasi sa te controleze. Iata ce alimente trebuie sa mananci zi de zi:

1. Fulgii de ovaz

Sunt o optiune extraordinara chiar si pentru oamenii sanatosi, dar sunt cu atat mai buni pentru diabetici. Fulgii de ovaz sunt, de altfel, un aliment-cheie pentru persoanele care sufera de diabet. Sunt un superaliment cu un index glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu ridica nivelul de insulina prea mult. Pe termen lung, iti scade tensiune arteriala, te ajuta sa-ti controlezi greutatea si reduce nevoia de insulina.

2. Pestele
Creste-ti consumul de peste gras, precum somon, hering, sardine, ton. Acestia reduc riscurile de boli cardiace, diabet, depresie si atac cerebral. Iar daca ai deja diabet, acizii grasi Omega 3 iti imbunatatesc sensibilitatea la insulina, ceea ce inseamna ca te vei ingrasa mai putin. Un alt efect benefic al consumului de peste este ca acizii grasi Omega 3 previne aparitia cheagurilor de sange, o mare problema a diabeticilor.

3. Fasolele
Sunt cea mai buna sursa de fibre dietetice, care nu doar ca iti confera senzatia de satietate, dar iti si mentine nivelul zaharului din sange in limite normale, nu doar dupa masa, ci pe parcursul intregii zile.

4. Uleiul de masline
Daca suferi de diabet, inlocuieste neaparat uleiul obisnuit cu cel de masline. Acest elixir al bucatariei mediteraneene contine grasimi sanatoase care iti mentine sanatatea inimii si te ajuta sa previi inflamatiile asociate cu aceasta boala. Pune-l in salate, foloseste-l in locul untului si mananca cu paine.

5. Scortisoara
Acest condiment poate face minuni in cazul diabeticilor. Un studiu recent a constatat ca la persoanele cu diabet zaharat, doar o jumatate de lingurita pe zi poiate reduce semnificativ nivelul zaharului din sange. Asa ca, adauga scortisoara peste cafea, in fulgii de ovaz, peste fructe sau chiar diverse feluri de mancare/pui.

Sursa: Reader's Digest