Pe masura ce oamenii si-au redus consumul de grasimi, boli precum diabetul si obezitatea au devenit din ce in ce mai intalnite la scara larga. Din fericire, studiile din ultimii ani au spulberat mitul conform carora grasimile trebuie eliminate din alimentatie. Ba chiar mai mult, unele alimente care contin grasimi saturate si colesterol bun sunt extrem de sanatoase. Iata 5 alimente pe care poti sa le mananci cu incredere:

1. Ouale
In ciuda colesterolului si a grasimilor continute, ouale se mai numesc si "multivitaminele naturii", iar asta pentru ca sunt printre cele mai nutritive alimente din lume. Sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman (calciu, fier, potasiu, zinc, vitamina E si multe altele).

2. Carnea rosie neprocesata
Ca si ouale, carnea rosie a fost si ea criticata in ultimii ani. Insa carnea rosie a constituit o sursa de hrana din cele mai vechi timpuri – sa o desemnezi vinovata pentru probleme de sanatate actuale nu prea are logica. Cat timp este neprocesata, de calitate si gatita corect, poti sa o consumi linistit.

3. Ciocolata neagra
Are un continut ridicat de grasimi saturate. Cu toate acestea, beneficiile sale asupra inimii sunt imense. Ciocolata neagra de calitate, cu un continut de 70% cacao, este una din cele mai bune surse de antioxidanti de pe planeta. Contine cantitati impresionante de fibre, magneziu, cupru, mangan si fier, precum si multe minerale.

4. Lactatele bogate in grasimi

Untul, branzeturile cu un continut mare de grasimi saturate au fost date laolalta si etichetate ca “periculoase” pentru organism. Foarte gresit. Acestea protejeaza impotriva obezitatii, intaresc sanatatea inimii si contin o vitamina foarte rara – K2, care ajuta la fixarea calciului in oase. Sfatul nostru? Nu le ocoli.

5. Ulei de cocos
Uleiul de nuca de cocos este bogat in acizi grasi care stimuleaza metabolismul si regleaza apetitul. Nici nu e de mirare ca tarile consuma cele mai mari cantitati sunt si cele mai sanatoase din lume. Locuitorii insulei Tokelau sunt cei mai mari consumatori de grasimi saturate din lume si, cu toate acestea, nu au probleme cardiace.

Tags: grasimi, alimente, oua, unt