Un consum bogat in proteine este parte importanta a unei diete echilibrate. Proteinele ajuta organismul sa repare celulele si sa intareasca musculatura, tin apetitul sub control si, potrivit studiilor recente, scad riscul de infarct. Asta nu inseamna ca trebuie consumate in exces. In prezent, toate alimentele din comert sunt “intarite” cu doze de proteine, insa doza zilnica recomandata pentru un adult este de 0,8 grame de proteine per kilogram.

Iata cu ce probleme s-ar putea sa te confrunti daca mananci proteine in exces.

1. Te ingrasi

Daca ti-ai marit consumul de proteine din meniul zilnic fara sa mai tai din calorii, sa nu te mire ca ai pus cateva kilograme in plus pe tine. Cercetatorii au descoperit ca, in aceeasi masura cu caloriile in plus, si proteinele consumate in exces contribuie la ingrasare. Moderatia este cea mai buna solutie.

2. Ai probleme cu rinichii

Rinichii sunt formati din milioane de filtre extrem de mici care au o misiune extrem de importanta: aceea de a curata sangele de impuritati. Aceasta misiune este importanta in special atunci cand corpul digera proteinele. In urma lor, raman anumite reziduri, pe care rinichii le filtreaza. Atunci cand consumi foarte multe proteine, iti soliciti rinichii foarte mult si s-ar putea sa suferi din aceasta cauza.

3. Esti deshidratat

Una din rezidurile create dupa ce rinichii filtreaza proteinele este ureea. Cu cat consumi mai multe proteine, cu atat organismul foloseste mai multe lichide ca sa elimine ureea. Cu alte cuvinte, cu cat consumi mai multe proteine, cu atat devii mai deshidratat. Solutia este, bineinteles, sa consumi mai multa apa.