Tocmai ce ne-am dat seama de acest lucru si ne-am propus sa incercam o serie de trei retete in care rosiile sunt ingredientul principal.

1. Paste cu rosii si busuioc

 

Ingrediente

  • 70-80 ml ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • 500 gr rosii (de preferat cherry)
  • 300 gr paste
  • parmezan
  • busuioc

Metoda de preparare

Intr-un bol mare, se amesteca uleiul, usturoiul (taiat bucati un pic mai mari) si sarea. Jumatate din cantitatea de rosii, se toaca marunt si se adauga in bol. Restul de rosii se taie in jumatati (daca ati folosit rosii cherry; rosiile normale le puteti taia in sferturi) si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.

Se lasa deoparte 30 de minute si se amesteca din cand in cand.

Intr-o oala adanca se pune la fiert apa cu sare. Cand apa incepe sa fiarba se pot adauga pastele. Acestea se fierb conform indicatiilor scrise pe ambalaj.

Se scurg pastele si se pun in bol alaturi de celalalte ingrediente. Se amesteca si se adauga parmezan si busuioc.

2. Rosii coapte cu mozzarella

 

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 rosii mari (rosiile pruna sunt cele mai indicate)
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • o jumatate de lingurita de zahar
  • o jumatate de lingurita de sare
  • piper
  • 200 gr mozzarella taiata in bucati mici

Metoda de preparare

Se taie rosiile in doua jumatati. Intr-o tigaie incinsa (la temperatura medie), adauga uleiul si pune rosiile la prajit cu partea taiata in jos. Se lasa pe aragaz, la foc mediu, 10-15 minute pana cand se inmoaie usor iar partea de jos incepe sa se innegreasca.

Intre timp, intr-un castron, se amesteca usturoiul si patrunjelul.

Se reduce flacara de la aragaz si se intorc rosiile cu fata in sus. Pe fiecare dintre rosii, se presara zahar, sare, piper si amestecul de usturoi cu patrunjel. Se aduga si bucatelele de mozzarella si se acopera tigaia cu un capac.

Se mai lasa pe foc, cca 2 minute pana se inmoaie brazna.

3. Sandwich cu rosii si busuioc

 

Ingrediente

  • 1 ciabatta
  • maioneza
  • 6 frunze de busuioc
  • 1 rosie (6 felii)
  • sare
  • piper
  • 2-4 felii de bacon prajit

Metoda de preparare

Se taie ciabatta (pe lungime) in doua parti egale. Fiecare dintre acestea se taie in alte doua parti, de data aceasta pe verticala . Se pun bucatile de ciabatta la prajit cu partea taiata in jos.

Se iau doua dintre bucatile de paine si se unge partea prajita cu un strat de maioneza. Se aduga cate 3 felii de busuioc si 3 de rosii. Se presara un praf de sare si piper iar la final, se adauga si feliile de bacon. In functie de cat de mare fan bacon esti, pui una sau doua felii.

Se acopera cu celelalte doua bucati de paine ramase.

Pofta buna!

Daca aveti si alte sugestii de retete, ni le puteti trimite completand formularul de aici