Toata lumea stie despre lactate ca sunt o sursa buna de calciu. Prin urmare, toata lumea le asociaza cu oase si dinti sanatosi. Dar lactatele: de la branzeturi pana la unt pot face mult mai mult pentru organismul tau.

O protectie suplimentara pentru inima

Inima iubeste lactatele, sustine un studiu facut de Universitatea Monash din Melbourne. Cercetatorii de aici au analizat 4000 de subiecti si au ajuns la concluzia ca lactatele consumate zilnic optimizeaza functionarea inimii. Asta inseamna si un risc mai scazut de mortalitate din afectiuni cardiovasculare pentru cei care mancau lactate in fiecare zi. La polul opus, subiectii care nu consumau lactate se confruntau cu tensiune arteriala marita, un indice de masa corporala mai mare si, in general, cu mai multa masa de grasime in corp decat restul grupurilor.

Lactatele previn diabetul

Probabil ca nu te-ai gandit ca un pahar cu lapte poate face atat de multe pentru tine, dar ar trebui sa o faci data viitoare cand il bei. Potrivit unui studiu al Centrului Impotriva Diabetului din Malmo, Suedia, oamenii care consuma 6 pana la 8 portii de lactate pe zi au un risc cu 23% mai mic de a dezvolatat diabet de tip 2 spre deosebire de cei care mananca doar o portie de lactate.  Si mai interesant este ca acelasi studiu a obeservat ca lactatele mai grase au un efect mai bun in acest sens in comparatie cu cele degresate.

Lactatele scad glicemia

Lactatele sunt benefice pentru a preveni si alte probleme metabolice, au descoperit cercetatorii canadieni.  Au testat mai multi locuitori din Quebec si au descoperit ca un consum mai mare de lactate poate fi asociat cu un nivel scazut al glicemiei si al tensiunii arteriale. Iar asta se datoreaza actiunii acidului trans-palmitoleic care se gaseste in branzeturi, iaurt sau unt. Organismul nu il poate sintetiza, asa ca are nevoie de le din surse externe.