Farfuria ta se poate transforma intr-un buchet de arome. Impreuna, cimbrul, foile de dafin si patrunjelul chiar asa se numesc - “bouquet garni”. Este un termen aparut in bucataria franceza in secolul XIX, cand bucatarii au dat uitarii picanteriile din meniurile medievale si au descoperit ca pot face feluri de mancare savuroase cu ierburi aromatice. Buchetul cu cimbru, dafin si patrunjel, legate cu ata si coboarate impreuna in oala care fierbe, este si acum folosit in bucataria franceza in tocanite, sosuri si supe.

Plusul acestor condimente verzi nu este numai in gustul mancarurilor, ci si in sanatatea ta. Fiecare dintre ele are un efect bun asupra organismului si te ajuta sa scapi de unele probleme de sanatate.

Cimbrul este adesea folosit la fripturi, supe sau legume sotate. Are o aroma puternica si se simte bine mai ales in felurile de mancare pregatite la foc mic. E bun si pentru marinade si umpluturi pentru rulade cu carne. Impreuna cu alte ierburi poate fi un remediu bun pentru tuse, bronsite sau dureri de stomac. Cimbrul contine uleiuri esentiale care functioneaza ca un antiseptic, antibacterian si un puternic antioxidant. De aceea, il vei gasi pe eticheta multor produse pentru igiena orala, dar si pe siropurile de tuse sau al tratamentelor naturiste pentru inflamatii ale gatului.

Frunzele de dafin le stii din oala de sarmale si din muraturile puse in toamna. Rareori le poti consuma simple si in forma lor neuscata. Cel mai adesea se folosesc pentru condimentarea sosurilor cu rosii sau la sosul béchamel. Sunt bune si in feluri de mancare cu fructe de mare, carne de pui, orez sau legume si chiar in patiserie pentru a da un gust special painilor dulci sau cremelor. Totusi, putini stiu ca frunzele de dafin au un continut mare de vitamina A si vitamina C, fier si magneziu. Iar studii recente au aratat ca scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Patrunjelul nu lipseste nimanui din bucatarie si se potriveste perfect cu aproape orice fel de mancare. De la salate pana la fripturi, supe si sosuri. Verde, uscat sau congelat, parunjelul este cel care da un gust de proaspat in orice preparat. Patrunjelul este bogat, insa, in apigenina - un antioxidant care intareste sistemul imunitar si care lupta impotriva aparitiei cancerului.