1. Prima inghetata a fost facuta in China, in jurul anului 100, si continea gheata, lapte de bivolita, faina si camfor.

2. Inghetata era prezenta si in Grecia antica, iar Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheata indulcita cu miere si nectar.

3. Cornetul de inghetata a aparut din intamplare, in 1904, la un targ din St. Louis, SUA, cand un vanzator de inghetata a rugat un vanzator de waffe sa ii pregatesca niste cornete in care sa serveasca clientii. Prima inghetata pe bat a aparut in 1920.

4.Cea mai populara aroma de inghetata in lume este vanilia. Este urmata de aroma de ciocolata si cea de capsune. 

5. Pe langa aromele clasice, producatorii de inghetata au scos pe piata si arome mai putin obisnuite: ardei iute, usturoi, bere, avocado, branza cu mucegai sau bacon (creatia lui Heston Blumenthal pentru restaurantul sau, The Fat Duck).

6. Inghetata asa cum o stim azi a aparut abia in secolul XVII si se spune ca a fost inventata de Francesco Procopio. Era facuta din smantana, oua si zahar.

7. E nevoie sa lingi de 50 de ori o cupa de inghetata ca sa o termini.

8. Cel mai mare cornet cu inghetata din lume a fost pregatit in Marea Britanie, la Gloucester, in 2012. Intreaga inghetata masura mai mult de 4 metri in inaltime si cantarea o tona. A fost nevoie de o luna intreaga ca sa fie inghetata la congelator.

9. Cercetatorii au demonstat ca inghetata ne face mai fericiti. Asta pentru ca atunci cand mancam inghetata este activata o parte din zona frontala a creierului, asociata cu fericirea.

10.Cei mai mari consumatori de inghetata sunt neo zeelandezii. Acestia mananca 28.4 litri de inghetata pe cap de locuitor. Sunt urmati de americani si australieni. La polul opus, cel mai mic consum se inregistreaza in India si Indonezia.

 

Asadar, inghetata este mai mult decat un deliciu de vara, aceasta devenind poveste, istorie si ... stiinta a gustului copilariei, stiinta a dulcelui - o stiinta pe care si cei de la Sweetology o exploreaza, cu sortimente de inghetata artizanala surprinzatoare, sanatoase si delicioase!