Bunica Ana, din Belint, judetul Timis, foloseste o reteta de zacusca din vinete albe invatata in tinerete. II iese de fiecare data la fel: delicioasa!
 

Bunica Ana: "Punem o ceapa sa se friga, amestecata cu un kilogram de morcovi. se pune ardeiul macinat si apoi se pun vinetele macinate. Si atat. Si o lasi sa fiarba bine, bine. La doua portii, trebuie un litru, un litru jumatate de ulei."

Acest mod de preparare face ca zacusca sa isi pastreze gustul pentru mult timp. Anul trecut bunica a facut 150 de borcane pe care le-a vandut la poarta cu mai putin de 10 lei unul.

Bunica: "Daca o faci cu vinete albe, nu are asprimea aia la limba. Alea negre au, dar astea albe parca mananci cas din ala dulce, asa sunt de bune"

In gospodaria doamnei Mihaela din Baldana, judetul Dambovita, miroase deja a toamna. Pe plita se coc vinete, pe gratar ardei si gogosari, iar pe aragaz se rumeneste ceapa. Acestea sunt insa numai ingredientele de baza pentru zacusca ei delicioasa.

Mihaela Enache: "Foarte multe feluri de zacusca: de fasole, vinete, peste, hribi, galbiori, imi place sa le combin, sa inventez in bucatarie"

 

Vinde cu 15 lei un borcan de zacusca, iar clientii se intorc in fiecare an. 

 

Mihaela Enache: "O zacusca buna nu trebuie sa o faci sa spui merge si asa, trebuie sa pui ingredientele cele mai bune. Sa aiba destul acel ingredient principal, cum sunt cipercile, ardei copti, gogosari."

Cristina din Neamt are o intreaga echipa care pregateste zacusca la foc de lemne in cantitati mici pentru vanzare. 

 

Cristina: Aici coacem pentru zacusca. 

Reporter: Se termina vreodata treaba la dumneavoastra in curte?

Cristina: Niciodata. O facem sa nu se termine. Nu ne place sa stam degeaba. S-au invatat oamenii si ne cauta de peste tot din tara. Avem foarte multe comenzi in strainatate."

Foloseste reteta dintr-o carte din 1930 gasita in podul bunicii. A imbunatatit-o dupa gustul ei, iar succesul nu a intarziat sa apara.

 

Vezi video pe stirileprotv.ro