Manchego (Spania)

Este maturata intre 60 de zile si 2 ani, iar cu cat maturarea este mai indelungata, cu atat gustul ei devine mai intepator. Poarta numele oilor din al caror lapte este facut, iar culoarea ei poate sa difere, de la alburiu la galbui. 

Feta (Grecia)

Este facuta dintr-un amestec de lapte de oaie si lapte de capra si sta circa trei luni la maturat. Mai stim despre ea ca se pastreaza in saramura, deoarce procesul prin care se face implica presarea cremei de branza in apa cu sare. 

Roquefort (Franta)

Este o branza cu mucegai albastru facuta din lapte de oaie. Este sfaramacioasa, intepatoare la gust, cu usoare note de nuci si dulceata, in functie de cat timp sta la maturat (de regula, cel putin 5 luni). 

 

Emmentaler (Elvetia)

Este una dintre celebrele branzeturi elvetiene cu gauri in ele. Aceste gauri se formeaza din dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte, in timpul procesului de maturare. Este o branza semi-dura, putin dulceaga si care se topeste foarte bine. Din acest motiv o recomandam intr-un sandvis cu branza sau intr-un fondue.

 

Cheddar (Marea Britanie)

Isi ia numele de la procesul prin care este fabricata (cheddarring). Laptele este gatit, dupa care impartit in mai multe bucati. Aceste bucati sunt presate impreuna pentru a forma un bloc de branza. Tocmai acest proces da cheddar-ului notele distincte de nuci. La fel ca si Emmentaler-ul, acest tip de branza se topeste foarte bine.

Halloumi (Cipru)

Este o branza nematurata, tinuta in saramura, motiv pentru care are un gust sarat. In mod normal, este facuta din lapte de capra si lapte de oaie, desi unele retete mai noi indica si folosirea laptelui de vaca. Halloumi poate fi consumata ca atare, prajita sau pe gratar.

Mozzarella (Italia)

Este, poate, cea mai cunoscuta branza din Italia. Este facuta din lapte de bivolita (sau cel putin asa ar trebui sa fie). “Casul” de mozzarella este incalzit in apa calda, stors si masat pana capata o textura fina, dupa care se formeaza bilele. Merge de minune in salate sau topita pe pizza.