Ligia Pop a acceptat sa ne vorbeasca despre alimentatia fara carne, sa ne dea sfaturi de nutritie si sa ne recomande o reteta pentru Meatless Friday. De altfel, ea are si doua carti lansate pe piata care sustin alimentatia fara carne:  Retete Vegane Fara Foc, Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi si a cartii Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie. Iar retetele ei video apar atat pe blogul personal, cat si pe Youtube, unde Ligia a fost desemnata castigatoarea titlului international YouTube Next Chef, alaturi de alti 15 bucatari din lume a titlului international. Te invitam sa-i citesti povestea pe larg aici.

De ce crezi ca oamenii ar trebui sa renunte, daca nu de tot, macar din cand in cand la carne?

Multi nu pot sa conceapa viata fara alimente de origine animala si nu sunt de judecat, insa toti suntem convinsi ca trupul nostru consuma multa energie pentru a o digera si de multe ori multi simt acea greutate digestiva dupa ce o consuma. O pauza, cel putin odata pe saptamana pentru inceput cred ca ar ajuta corpul sa se mai odihneasca si sa primeasca energie care este mai mult decat necesara din alimentele de natura vegetala si dintr-o cantitate mare de cruditati.  

Care sunt primele schimbari pe care le simte o persoana atunci cand renunta la carne? Ce ai simtit tu si ce reactii ai primit de la cititorii tai?

O persoana care renunta treptat la produsele animale incepe sa se simta mai linistita si mai putin ingreunata din punct de vedere digestiv. Daca inainte corpul consuma energie pentru digestie, acum aceea energie poate fi simtita in corp. Se schimba starea de spirit si de sanatate, tinand cont ca produsele animale aduc multe toxine in corp si pe deasupra sunt acide, iar cu totii stim ca intr-un mediu predominant acid se dezvolta celulele anormale si intervine boala. De aceea, orice medic stie foarte bine cand ne spune sa nu uitam de cruditati, fiindca ele sunt in general alcaline si neutralizeaza mediul nostru acid din corp, aducand sanatatea si regenerarea interioara. 

Foarte multe persoane tolereaza greu carnea si in general au probleme cu tranzitul intestinal, deoarece carnea nu contine fibre si constipa foarte mult, aceasta ramanand blocata in sistem pentru o perioada mai lunga, timp in care toxinele se reabsorb si creaza in timp un lant de probleme care ar putea fi asociate cu oboseala cronica, lipsa concentratiei, stare de nemultumire si distres interior. Mai multe v-ar putea spune un medic care este specializat pe hidroterapia colonului, care v-ar putea povesti ca produsele animale, cu precadere carnea, pot sa stea in intestine si ani de zile. Doar ca un exemplu, in intestinele lui Elvis Presley s-au gasit resturi de produse animale consumate, mai vechi de 20 de ani. Subiectul este interesant, mult prea larg si trebuie studiat atent insa va invit sa facem un test cu noi insine. Ar fi minunat cel putin odata pe saptamana sa renuntam la tot ce inseamna alimente de provenienta animala, asa cum spuneam si in campania mea inceputa in 2010, "Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana". 

Cu ce alimente o putem inlocui?

Un document intitulat "Continutul documentat al dietei recomandate”, aparut in ianuarie 1992 si produs de Consiliul National de Cercetare, de catre Dr. Richard Havel de la Universitatea California din San Francisco spunea ca procentul de proteine recomandat la ora actuala, este de 0.75g/kg/zi la adulti cuprinsi intre 19 si 51 ani. Asta ar fi cam 45 g/zi pentru un adult de 60 kg, cu aproximatie 2 linguri. Luati in considerare ca cele 45 g proteine/zi nu trebuie sa fie proteine animale.”

Proteinele pot fi gasite in multe ingrediente de provenienta vegetala, insa procentul cel mai mare se afla in seminte si in nuci, in algele marine, in vlastari din legume care spre bucuria mea au inceput sa se gaseasca si in supermarkete, vlastari despre care stim ca sunt de 30 de ori mai puternici din punct de vedere nutritionale decat plantele mature, de aceea sunt si un aliment de baza in anotimpul racoros si pe langa toate, proteinele se pot gasi chiar si in frunzele verzi. Chiar daca alimentele de provenienta vegetala contin un procent mai mic de proteine, asa cum se spune mai sus, insumate sunt exact ceea ce avem nevoie pentru doza zilnica recomandata. Fiindca sunt foarte multe de spus si, de aceea va recomand acest articol detaliat despre proteine, unde veti recunoaste si cateva celebritati ale lumii (doar o parte fiindca exisa o lista foarte mare), care au fost si sunt vegetarieni convinsi (oameni de stiinta, profesori si invatati printre care Leonardo Da Vinci, Einstein etc.) Ca si idee, multi dintre celebritatiile lumii actuale sunt vegetarieni si vegani. 

De unde ne luam energia in ziua fara carne? 

Pot sa va spun ca sotul meu este culturist si face workouts de 4-5 ori pe saptamana. Ridica greutati destul de mari, arde calorii multe si totusi adauga masa musculara fara probleme pe o dieta raw vegana si vegana. Energia, proteinele si toti nutrientii necesari si-i ia din alimentele de origine vegetala si sunt mai mult decat necesari pentru efort, ardere dar si pentru adaugarea masei musculare. Puteti vedea mai multe exemple de sportivi din intreaga lume, care au o alimentatie ori 100% raw food, vegana sau vegetariana. 

Trebuie insa sa avem grija, fiindca multi din lipsa de informatie isi pot face rau. Sunt multi vegetarieni si vegani care au carente nutritionale, cum sunt si multi consumatori de produse animale care sunt de asemenea in aceeasi situatie. In ambele situatii, diversitatea in alimentatie este cheia. Prin informare si cercetare continua, evitam carentele nutritionale. 

Alimentatia romanilor este “cladita” pe carne. Ce parere ai de mancarea romaneasca?

Fiecare este liber sa consume ce ii place cel mai mult si in general oamenii din intreaga lume au facut o pasiune pentru produsele animale. Nimeni nu trebuie judecat pentru deciziile pe care le face, insa trebuie sa nu uitam ca indiferent ce am manca, moderatia si echilibrul ne poate scapa de multe probleme de sanatate. 

Daca renunti la carne, slabesti?

Nu neaparat. Depinde de metabolismul fiecaruia. Cunosc ovo-lacto-vegetarieni care imediat ce au renuntat la carne, au introdus o cantitate mare de lactate si oua in alimentatie si multe prajeli (chiftele, snitele, burgers vegetarieni etc.) ceea ce mi se pare foarte gresit si, imediat au luat in greutate considerabil. Lactatele si ouale au in compozitia lor naturala hormoni de crestere pentru animalute si puisori, plus hormonii care sunt adaugati suplimentari si sunt responsabili de luarea in greutate. Carnea slaba cum este numita dar si cea grasa constipa exagerat de mult, baloneaza, umfla intestinele si corpul. 

Va recomand filmul Fat, Sick & Nearly Dead, unde exemplul unui singur om a motivat peste 2 milioane de oameni supra-ponderali sa slabeasca. Exemplele din film sunt cateva persoane care erau aproape de limita, sau au reusit sa slabeasca cate 15-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe si multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au tinut sub observatie toate analizele care initial erau devastatoare, iar pe parcurs se imbunatateau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scadea, inima si sistemul imunitar se intareau, calciul si toate mineralele erau in ordine, proteinele la fel etc. Pe langa asta, exista persoane vegane sau raw vegane care la varste inaintate arata ca la 40-50 de ani sau mai tineri. 

Care sunt superalimentele tale preferate? 

In primul rand, imi plac foarte mult semintele de chia. Urmeaza chlorella si spirulina fiindca pe langa procentul mare de proteine au si proprietatea sa elimine metalele grele din corp, cat si multe din toxinele si chimicalele acumulate peste timp, plus toate celelalte proprietati minunate pe care le detin. 

Se spune ca exista o legatura intre carne si cancer. Ce parere ai?

Eu nu sunt genul de om care sustine pana la cer ca doar carnea este cea care produce cancerul in corp. Este acida si are exces de proteine intr-adevar si cum am mai zis mai sus, intr-un mediu acid boala se dezvolta rapid si cancerul in general se hraneste cu proteine, insa cred ca mentinerea sanatatii tine foarte mult de atitudine si de sanatatea a tot ce inseamna: minte, trup si suflet. 

Daca ar fi asa, multe ar putea fi asociate cu aparitia cancerului: gandirea negativa in primul rand, lipsa somnului de calitate, stilul de viata alert si dezordonat,  lipsa exercitiului, dezhidratarea, constipatia cronica (a doua cauza a cancerului stabilita in urma multor studii), alimentatia bazata in procent mare pe mancare gatita extrem de procesata termic si lipsita de cruditati, practic de viata - toate contribuie la aceasta boala atat de temuta. 

Ai cititori care au reusit sa invinga boli grave dupa ce au renuntat la carne? 

Toate bolile se pot vindeca printr-un regim fara produse animale si bogat spre 99% in cruditati, regim bine pus la punct si pregatit de catre o persoana specializata precum un cadru bine instruit, un centru de sanatate, un medic, un terapeut, un nutritionist deschis la noile descoperiri din alte tari si care se instruieste cat traieste si, spun asta fiindca romanii in general au tendinta sa preia informatii trunchiate si sa incerce sa se trateze singuri, dupa ureche. Rezultatele vin intr-o masura, dar nu sunt suficiente pentru a vindeca cauza iar intr-un final vor fi dezamagiti si vor abandona. Informatia este sfanta si cum de la zi la zi, noi descoperiri se fac in acest domeniu, trebuie sa nu ne lasam mai prejos si sa fim dispusi sa invatam mereu lucruri noi. 

Pe site-ul meu am o sectiune in care o parte din oamenii mai indrazneti si-au povestit experienta de vindecare renuntand la produse animale dar totodata facandu-si si ordine in viata. De asemenea, am o lista cu medicii romani care ofera ajutor in cazuri extreme de boala dar si institute din lume care vindeca de 30-60 de ani cu raw food, chiar si cazuri disperate de leucemie sau cancere in stadii terminale. Totul este posibil, noi trebuie sa ne dorim sa ne vindecam si sa fim deschisi la noi optiuni, in special atunci cand vedem ca exista speranta si cazuri diverse reale de oameni carora li se spusese in trecut ca mai au doar cateva saptamani de trait si ei dupa 10-20 de ani inca traiesc bine merci. 

Reteta Meatless Friday: Va recomand o reteta delicioasa care poate fi preparata fara foc, dar si fara foc: "Ciorba de Burta fara Burta" preparata din ciuperci pleurotus sau alte feluri de ciuperci. RETETA AICI